Alegerea rasei ideale de câine se referă, pe lângă frumusețe, la multe alte aspecte importante. Deși poți avea preferințe personale, este la fel de important să ții cont și de nevoile câinelui. Dacă te gândești să devii proprietar de câine și dorești să îi oferi patrupedului tău un cămin plin de afecțiune, iată câțiva factori esențiali de care trebuie să ții cont înainte de a lua această decizie:
1. Mărimea câinelui raportat la spațiul în care locuiești sau va locui câinele
Mărimea spațiului de locuit joacă un rol esențial în alegerea rasei de câine. Indiferent dacă locuiești într-un apartament sau într-o casă spațioasă, este important să te asiguri că ai suficient spațiu pentru noul tău prieten cu blană.
Ia în considerare dacă casa ta poate găzdui confortabil un câine mare sau ar fi mai potrivită pentru un câine de talie mică. De asemenea, evaluează dacă ai o curte unde câinele ar putea să se joace și să-și facă nevoile. Rasele mari au nevoie și de multă mișcare, iar cele mici e posibil să nu facă față unei vieți exclusiv la curte.
2. Programul tău zilnic
Alegerea unui câine care se potrivește rutinei tale zilnice este vitală pentru a te asigura că animalul tău primește atenția și îngrijirea de care are nevoie. Ai timpul necesar pentru a antrena corespunzător un cățeluș? Poți oferi unui câine activ plimbări lungi și activități fizice? Sau ai nevoie de un câine mai independent, cu nevoi mai mici când vine vorba de exercițiu fizic, care poate rămâne singur în timpul zilei? Dacă programul tău înseamnă să pleci la 9 și să te întorci la 18-19, poate că un Border Collie nu e o idee bună pentru tine.
3. Nivelul de activitate
Găsirea unui câine care se potrivește nivelului tău de activitate este esențial. Un câine cu multă energie poate copleși un stăpân mai puțin activ, în timp ce un câine cu puțină energie s-ar putea să nu se potrivească unui stil de viață alert.
Ia în considerare activitățile tale zilnice, cum ar fi drumețiile, campingul, alergatul sau plimbările relaxate în cartier. Preferi un câine care să fie mulțumit să fie o prezență liniștită pe genunchii tăi, pe canapea, sau un câine pe care să îl iei la alergat în fiecare zi?
4. Rasă
Fiecare rasă de câine vine cu trăsături și personalități unice. Înțelegerea caracteristicilor fiecărei rase este esențială. Câinii de rasă mixtă pot combina trăsături dorite, dar nu există garanția că vei obține toate caracteristicile pe care le dorești. De asemenea, este important să te gândești și la anumite aspecte ce țin de sănătate. Unii câini au predispoziție la alergii, alții la probleme articulare sau cardiace.
Fiecare rasă de câine are propriile predispoziții și vulnerabilități legate de sănătate. Este important de menționat că nu toți câinii dintr-o anumită rasă vor dezvolta aceleași probleme de sănătate, iar predispozițiile la boli pot varia de la un individ la altul.
Iată câteva exemple de predispoziții la boli care sunt asociate cu anumite rase de câini:
- Labrador Retriever: obezitate, displazie de șold și cataractă.
- Ciobănesc german: displazie de șold, probleme ale coloanei vertebrale și boli autoimune.
- Bulldog Englez: probleme respiratorii din cauza structurii nasului și a gâtului, precum și probleme dermatologice.
- Teckel: probleme de coloană vertebrală, inclusiv hernii de disc.
- Golden Retriever: cancer, displazie de șold și boli de inimă.
- Boxer: diverse tipuri de cancer, boli de inimă și probleme dermatologice.
- Pudel: probleme oculare, precum cataractă și boli ale pielii.
- Beagle: probleme de inimă și boli ale urechii.
- Rottweiler: displazie de șold.
- Cocker Spaniel: probleme oculare, precum cataractă și glaucom, dar și probleme ale urechii.
5. Vârsta câinelui
Personalitatea unui câine se schimbă, de obicei, pe parcursul diferitelor etape ale vieții. Puii sunt, de cele mai multe ori, mai energici, iar cei adulți sau în vârstă sunt mult mai potoliți. Câinii adulți sunt deja învățați să își facă nevoile afară și pot avea un temperament mai calm decât câinii tineri. Avantajul adopției unui câine mai în vârstă este că acesta poate veni cu istoric medical și tipul de personalitate deja cunoscut, reducând incertitudinea asociată cu alegerea puilor.
Un beneficiu al alegerii unui pui de câine este că poți începe să-l familiarizezi încă de mic cu situații neașteptate, interacțiuni cu alte animale sau prezența copiilor.
5. Istoricul câinelui
Achiziționarea unui câine de la un crescător autorizat poate aduce o gamă largă de beneficii, precum accesul la informații detaliate despre istoria și genealogia câinelui, asigurarea unei linii de sânge cunoscute și stabilite, posibilitatea de a evalua sănătatea și starea de bine a părinților câinelui, precum și asistența oferită în ceea ce privește îngrijirea, dresajul și necesitățile specifice ale rasei, toate contribuind la obținerea unui companion sănătos și bine adaptat la nevoile tale.
Dacă adopți un câine de la un adăpost de animale, istoricul lui poate fi un pic neclar, însă câinii din adăposturi sunt recunoscători pentru a doua șansă pe care o oferi și devin adesea niște tovarăși loiali și devotați. Adoptând un câine dintr-un adăpost sau de la o organizație de salvare, poți oferi un cămin unui animal care își trăiește viața în condiții precare. Alegând să adopți, contribui la salvarea unei vieți.
Fie că optezi pentru adopție dintr-un adăpost sau achiziționarea de la un crescător, avantajele de a avea un câine în viața ta sunt nenumărate: prietenia, iubirea necondiționată, compania, beneficiile pentru sănătatea fizică și mentală ale stăpânului și posibilitatea de a învăța și de a crește alături de un tovarăș fidel.