Deținerea unui câine înseamnă nu doar responsabilitate morală sau financiară, ci și una publică, reglementată prin legislația din România. Mulți dintre voi ne-ați întrebat care sunt aceste responsabilități și pentru încălcarea cărora sunteți pasibili de amendă, iar noi am realizat acest articol, sperăm noi util, care să vă răspundă la toate întrebările.

Obligațiile legale se împart în mai multe categorii, plecând de la asigurarea condițiilor de bunăstare și protecție, la responsabilitatea față de mediu și de alți cetățeni, prin identificare și sterilizare. Prima și considerăm noi, cea mai importantă lege este obligația sterilizării câinilor. 

Așadar, deținătorii de câini de rasă comună sau metiși sunt obligați să sterilizeze puii, începând de la vârsta de 6 luni la femele și 8 luni la masculi. Atenție: se consideră câine de rasă comună și câinele cu trăsături de rasă, dar care nu are certificat de atestare de la Asociația Chinologică din România. 

Vă întrebați la ce ajută această lege? Vă spunem noi. Înmulțirea necontrolată a câinilor din rasa comună ne-a adus de suferit atât nouă, cât și sutelor de pui abandonați. Iar înmulțirea necontrolată a câinilor așa-ziși „de rasă” duce la crearea exemplarelor defecte, cu probleme congenitale sau diverse de sănătate, care aduc suferința celor din familia în care ajung.

Proprietarii de femele gestante trebuie să declare gestațiile, fătările, precum și numărul de pui fătați către orice medic veterinar.

Proprietarii de câini au obligația de a-și identifica și înregistra câinii. Câinii cu stăpân pot circula pe teritoriul României doar însoțiți de proprietari și de carnetul de sănătate, împreună cu dovada înscrierii în Registrul de Evidență a câinilor cu stăpân. În acest registru sunt trecute datele de indentificare ale proprietarului, ale câinelui, împreună cu seria de microcip, acel cod de 15 cifre despre care am mai vorbit aici

Puii nou-născuți se indentifică în maxim 90 de zile de la fătare, iar atunci când proprietarul se schimbă, se modifică și aceste date din Registru.

Condițiile de trai 

Proprietarii de câini care dețin animalele în aer liber trebuie să le asigure acestora un adăpost individual, care să le asigure protecție împotriva frigului, intemperiilor și care să poată fi întreținut cu ușurință. Atât adăpostul, cât și accesoriile din preajma câinelui trebuie să nu aibă margini ascuțite.

Cușca trebuie să ofere posibilitatea câinelui să stea în picioare și să se întoarcă, iar dacă acesția sunt legați, zgarda trebuie să fie concepută astfel încât să se elimine riscul de strangulare.

Tot pentru câinii legați – lungimea minimă a lanțului trebuie să fie de minim 2 m, ancorat la punct fix sau culisant pe un cablu metalic. Proprietarii de câini au obligația de a plimba regulat câinele ținut în lanț. Padocul trebuie să aibă o suprafață de minim 6 ori mai mare decât cea a cuștii.

În ceea ce privește asistența medicală, deținătorii de animale de companie au obligația de a le asigura acestora deparazitări interne și externe periodice, vaccinări, precum și tratamente profilactive sau în scop terapeutic, în funcție de necesități. Reglementările în vigoare stabilesc, fără drept de apel, că proprietarii de animale de companie trebuie să le asigure acestora condiții bune de trai și să nu le supună la tratamente rele. Cine nu se conformează celor de mai sus riscă amenzi care pot ajunge și până la 10.000 lei.

În cadrul clinicii noastre realizăm microciparea, vaccinarea, pașaportul și înregistrarea în Registrul de Evidență a câinilor cu stăpân.

Programează o vizită

Citește și Alte Articole