Atenție! Este prima dată când veterinarul îi dă undă verde patrupedului tău la mâncare de casă.
Cum știu românii să petreacă mai frumos decât cu mese îmbelșugate, alături de familie, cu sărmăluțe, cârnăciori și pomana porcului? Săracuțul Patrocle și micuța Bisisica stau sub masă, salivează și suferă de poftă. Păi nu le dăm și lor de masă? Corect ar fi să nu prea le dăm. Cum facem să nu-i dăm?
Veterinarul aduce pentru voi mai multe variante, încercate chiar de el:
- Asigură-te că mănâncă ei mai întâi și apoi te așezi tu la masă: s-a demonstrat că mila proprietarului scade direct proporțional cu gradul de plenitudine al stomăcelului lui Patrocle.
- Scoate-l din camera în care e masa de sărbătoare: sună nemilos, dar Bisisica va înțelege că este spre binele lui și știe că de sărbători clinica veterinară este închisă.
- Dă-i de la masă o parte din mâncarea lui: ca să îi dai totuși ceva de la tine și să nu fie cu supărare, prefă-te că iei din farfuria ta fix granulele lui.
Ce alimente sunt permise animalului de companie?
Bine, bine.. Ochișorii lui te-au fermecat și pur și simplu nu poți rezista tentației. E Crăciun și la el, nu? Iată ce arevoie de la masă:
- Piept de pui fără condimente, gătit foarte bine;
- Albuș de ou;
- Brânză de vaci;
- Cașcaval (cu moderație);
- Morcov, dovlecel fără condimente.
Încă un aspect de care să nu uiți este să micșorezi din porția lui de hrană dacă primește „supliment”. Regula generală: are voie orice îi face bine și nu îl deranjează la stomăcel, fără condimente de orice fel, nu prăjit, dar nici crud (carne). Așadar, păstrează sărmăluțele și friptura de porc pentru tine și invitații tăi, iar patrupedului tău oferă-i în schimb atenție și certitudinea că nu va vizita veterinarul între Crăciun și revelion.