Mersul la plaja cu câinele poate fi o experiență minunată, dar, în acest caz, este nevoie de planificare anticipată. Pentru a te ajuta să te bucuri de plajă împreună cu cel mai bun prieten, am pregătit un ghid despre cum să mergi cu câinele la plajă.

Înainte de a pleca spre plajă, asigură-te că verifici regulile locale privind plajele autorizate pentru câini. Sunt unele plaje atât din România, cât și din străinătate unde accesul câinilor este interzis, mai ales în sezonul turistic.

Dacă ai găsit o plajă unde câinii sunt permiși, un alt aspect de care să ții cont este să ai pregătite actele câinelui – carnetul de sănătate sau pașaportul, microcipul și vaccinările la zi. Sunt unele plaje în care aceste acte sunt verificate și este bine să fii pregătit.

Ce trebuie să conțină geanta de plajă a câinelui tău?

1. Lesă și o metodă de identificare

Riscul pierderii pe o plajă aglomerată este foarte mare, așa că asigură-te că ai o lesă cu care să îl poți plimba și o metodă de identificare, în cazul nefericit în care îl pierzi. Microciparea este principala metodă, însă dispozitivul de microcip nu oferă date GPS ca să îți poți găsi patrupedul în timp real. Dispozitivele de tip Airtag atașate la zgardă sau medalioanele pot fi de folos.

2. Apă proaspătă și bolul de apă 

Câinii se pot deshidrata rapid pe plajă, așadar ai nevoie de apă și un bol. De asemenea, apa de mare este toxică pentru câini. Băută în cantități mari, poate da semne de vomă și diaree. Asigură-te că patrupedul tău bea apă curată și proaspătă pe timpul șederii la plajă.

3. Produse de protecție solară și alte produse de îngrijire

Și cățelușii au nevoie de protecție solară. Există creme cu SPF speciale pentru câini care se aplică pe nas, urechi sau partea superioară a corpului, mai ales pe câinii cu blana albă și rară. De asemenea, mersul pe nisipul fierbinte poate afecta pernuțele, iar aici se recomandă aplicarea unui unguent hidratant special pentru lăbuțe.

4. Un prosop

După fiecare bălăceală în mare, usucă cățelușul cu un prosop.

5. Saci igienici

Asigură-te că păstrezi plaja curată și că ești responsabil. În unele țări există coșuri de gunoi speciale pentru câini la plajă, deci colectează gunoiul în aceste coșuri sau în lipsa acestei variante, aruncă punga la coșul normal. Mai multe plaje ar permite accesul câinilor dacă am fi mai responsabili și mai prietenoși cu locul în care ne petrecem timpul alături de patruped.

6. Umbrelă, cort și covoraș cu gel de răcire

Câinii nu ar trebui să stea la soare ca și noi. Ei nu au același mecanism de răcire al corpului, iar căldura excesivă și soarele puternic pot fi fatale. Ține câinele la umbră, lângă tine pe șezlong sau sub o umbrelă. Există corturi speciale de plajă pentru câini, iar pentru a ne asigura că acesta este și mai răcoros îi putem pune un covoraș de răcire.

7. Vestă de salvare

Câinii sunt foarte buni înotători, dar pentru câinii de talie mică valurile pot fi un pericol.

8. Jucării

Frisbee și mingile sunt o variantă excelentă de jucării distractive, mai ales că pot pluti pe apă.

9. Trusa de prin ajutor 

Ca să fii pregătit pentru orice situație neprevăzută, ia de acasă o trusă medicală de urgență care să conțină toate cele necesare în caz că puiul tău pățește ceva.

Ce conține trusa? Avem un articol dedicat acestui subiect, pe care îl poți citi aici.

Trusa o poți achiziționa și de la Arcadia Vet! O poți comanda printr-o cerere pe e-mail sau sunând la 0232 923 și e gata în maxim 5 zile lucrătoare.

Sfaturi generale

  • Oferă-i să bea apă proaspătă des;
  • Nu forța câinele să intre în apă dacă nu îi place;
  • Ține-l la umbra;
  • După plajă, fă-i o băiță pentru a elimina sarea și nisipul din blană (sunt iritante);
  • Bucură-te de această experiență minunată de a-ți lua cel mai mult prieten cu tine să vadă marea!

Pentru alte sfaturi de călătorie împreună cu animalul de companie citește articolul special cu acest topic aici.