Cărările de munte, aerul curat, toate peisajele de vis explorate împreună cu cel mai bun prieten. Dacă te-ai decis să mergi cu câinele la munte, trebuie să fii pregătit pentru această experiență. Plimbările în aerul curat din munți pot fi o experiență minunată și o aventură pentru ambele părți. Cu toate acestea, înainte de a porni spre munte, trebuie să ții cont de câteva sfaturi pentru a fi sigur că vei avea o experiență pozitivă și sigură alături de patruped.
Verifică regulile Parcului Național sau ale zonei în care realizezi drumeția
Înainte de a ajunge la destinație, asigură-te că ai verificat regulile Parcului Național sau ale zonei în care mergi pentru a vedea dacă există restricții pentru câini. În unele zone, câinii sunt interziși din cauza conservării și protejării animalelor sălbatice. Citește cu atenție regulile, verificând dacă câinele tău poate merge la munte și care sunt restricțiile.
Utilizează o lesă când mergi cu câinele în munți
Este minunat să lași câinele să meargă liber prin munți, însă acest lucru poate fi o idee foarte neinspirată. În zonele cu animale sălbatice și alte pericole, cum ar fi câinii de stână, cel mai bine este să utilizezi o lesă. Lesa îi va permite câinelui să exploreze și să se simtă în siguranță, în timp ce îl protejează și îl împiedică să se rătăcească.
Atenție la soarele puternic
În timp ce te bucuri de munte, asigură-te că stai în afara razelor soarelui și verifică temperatura câinelui. Soarele de munte este la fel de puternic și periculos. Utilizează crema solară specială pentru câini și fă pauze dese la umbră pentru a evita supraîncălzirea și arsurile solare.
Asigură-te că ai suficiente provizii de hrană și apă proaspătă
Asigură-te că ai suficientă hrană și apă pentru patruped pe perioada drumeției. Din cauza efortului fizic, câinele va simți nevoia să bea mai multă apă, așadar include în bagaj și un recipient portabil cu apă.
Protejează câinele de paraziți
Înainte de drumeție, deparazitați câinele extern, utilizând dublă protecție (vezi aici ce înseamnă) pentru a-l proteja de insecte care pot transmite boli. Medicul veterinar îți poate propune o schemă potrivită pentru câinele tău, în funcție de zona în care mergeți. Mergi la medicul veterinar și povestește-i unde te plimbi cu câinele tău pentru că există soluții pentru o protecție sporită. De exemplu, se pot combina câte două forme de antiparazitar.
Fii pregătit pentru situații de urgență
Pentru situații neprevăzute și nedorite, trusa de prim ajutor trebuie să conțină următoarele:
- Carnetul de sănătate, pașaportul și istoricul medical al câinelui;
- O botniță;
- Pensetă de extras căpușele;
- Spray repelent anti-insecte;
- Un flacon de ser fiziologic pentru spălarea rănilor;
- O soluție dezinfectantă pentru plăgi, de tipul iod povidonei;
- Șervețele cu clorhexidină;
- Bandaje simple sterile și bandaje coezive;
- Un prosop curat;
- Termometru;
- Medicament anti-inflamator nesteroidian (pastilă sau sirop), de tipul meloxicamului;
- Medicament antihistaminic, în cazul unei reacții la înțepătura de insectă (Cetirizină, de exemplu Celerg);
- Medicament antivomitiv, de tipul domperidonului (Motilium) sau metoclopramidului;
- Probiotice;
- Unguent cu antibiotic pentru plăgi;
- Unguent cicatrizant cu hidroxid de aluminiu.
Trusa o poți achiziționa și din Arcadia Vet! O poți comanda printr-o cerere pe e-mail sau sunând la 0232 923 și e gata în maximum 5 zile lucrătoare.
Mușcătura de viperă
Vipera comună și vipera cu corn sunt cele mai întâlnite specii de vipere din România. Acestea sunt cele mai întâlnite în zona Carpaților, deși pe teritoriul nostru ar mai fi prezenți și alți membri ai acestei familii de șerpi. În timp ce majoritatea viperelor nu sunt periculoase, sursa lor principală de hrană fiind mici rozătoare și păsări, trebuie să fii precaut în timp ce te plimbi prin zone montane și să nu te apropii de vipere sau să lași câinele să se apropie, deoarece acestea pot deveni agresive și pot mușca.
Antidotul utilizat în cazul mușcăturii de viperă se numește serul antiviperin. Serul antiviperin trebuie administrat cât mai curând posibil după mușcătura de viperă pentru a maximiza eficacitatea acestuia. În cazul unei mușcături de viperă, este important să căutați ajutor medical imediat și să raportați cât mai detaliat simptomele animăluțului, pentru a putea fi administrat tratamentul corespunzător în timp util.
Fii responsabil!
Ești norocos să ai un companion loial cum este câinele, care să te însoțească în plimbările pe munte. Dar, în timp ce te bucuri de frumusețea naturii, nu uita că suntem cu toții responsabili de protejarea și menținerea acesteia.
Din acest motiv, te încurajăm să fii conștient de amprenta pe care o lași pe munte și să nu abandonezi gunoiul în urma ta. Fie că este vorba de ambalaje alimentare, pungi de gunoi sau alt tip de deșeuri, trebuie să fii atent și să depozitezi aceste deșeuri cu grijă. Nu lăsa gunoi sau saci igienici pe munte.
Îți dorim să ai parte de o experiență minunată și în siguranță alături de animalul de companie!