Pisicile pot mușca oamenii din diverse motive. Abordarea eficientă a problemei sau, chiar mai bine, prevenirea apariției acesteia începe cu identificarea cauzei principale. Pisicile nu mușcă doar de dragul de a mușca. Întotdeauna există un motiv. Unele motive comune pentru mușcături pot fi:
– de teamă;
– din cauza unei dureri;
– din hiperstimulare;
– din joacă;
– din lipsă de socializare;
– în urma manipulării forțate a proprietarului (de exemplu, luat în brațe cu forța).
În loc să cataloghezi o pisică ca „o mușcăcioasă”, explorează circumstanțele care determină pisica să simtă necesitatea de a mușca și creează un plan de acțiune care să împiedice apariția acestul tip de comportament nedorit.
Dacă pisica ta te mușcă, iată câteva metode prin care poți să oprești acest lucru:
- Identifică cauza mușcatului
Acesta va fi întotdeauna primul pas în corectarea oricărui comportament nedorit al pisicii tale. Nu poți rezolva problema dacă nu știi de ce se întâmplă. Este vorba despre o durere? Există o problemă medicală? Primul element pe lista ta este să elimini orice condiție medicală care ar putea determina acest comportament.
Mergi cu pisica la medicul veterinar dacă bănuiești că ar putea avea o problemă medicală, mai ales dacă mușcăturile par neprovocate sau dacă observi orice schimbare în atitudinea obișnuită a pisicii tale.
Fii atent la limbajul corpului pisicii tale pentru a identifica situațiile care preced mușcăturile. Poți să previi factorii declanșatori? De exemplu, poate pisica ta mușcă atunci când este ținută prea mult timp în brațe sau atunci când este ținută într-un mod incomod sau chiar stresant. Alocă timp pentru a identifica antecedentele care duc, în mod obișnuit, la mușcături.
Dacă tocmai ai adoptat un pui de pisică, multe dintre mușcături pot fi cauzate de curiozitate, durere dentară sau lipsă de socializare. Mușcătura este un aspect normal al modului în care pisicile vânează și se protejează. Este responsabilitatea ta să îți antrenezi puiul de pisică în ceea ce este și nu este potrivit pentru a mușca.
- Oferă jucării potrivite pisicii tale
Atunci când te joci cu pisica ta, folosește o jucărie interactivă, cum ar fi o undiță. Acest tip de jucărie îți permite să mimezi mișcările prăzii pentru a menține atenția pisicii tale și, în același timp, stabilește o distanță sigură între dinții pisicii și mâna ta. Astfel, pisica poate să vâneze, să pândească și să muște obiectul potrivit.
Nu folosi jucării mici, cum ar fi șoarecii, pentru joaca interactivă. Rezervă jucăriile mici pentru timpul de joacă solo al pisicii tale. Orice jucărie folosești pentru timpul de joacă cu pisica ta ar trebui să permită o distanță sigură pentru a evita orice mușcătură accidentală sau chiar zgârietură.
- Fără joacă brutală sau cu mâinile
Pentru pisici, joaca este foarte importantă atât pentru stimularea fizică, cât și pentru stimularea mentală. Ele folosesc joaca pentru a-și manifesta comportamentul natural de vânat. Folosește întotdeauna o jucărie când te joci cu pisica ta. Nu folosi niciodată mâinile tale ca jucării, indiferent cât de convenabil și tentant este să încerci să atragi joaca mișcându-ți degetele în direcția pisicii. Cu acest obicei nu faci decât să o înveți că este bine să te muște de mâini sau picioare.
Dacă pisica ta este întinsă pe spate, acest lucru nu este o invitație pentru tine să îți pui mâinile pe burtă pentru a o ține la pământ sau pentru a o provoca într-un joc de luptă. Acest gest încurajează jocul brutal și poate trece în agresivitate defensivă din partea pisicii tale. Pentru majoritatea pisicilor, doar atingerea abdomenului provoacă o reacție defensivă.
- Evită pedepsele
Nu lovi, nu striga și nu pedepsi pisica în niciun fel. Acest lucru poate crea teama de tine și poate declanșa comportamentul defensiv, unde pisica poate simți nevoia de a se proteja mușcând. Mâinile tale ar trebui să fie folosite doar pentru atingeri blânde și niciodată ca instrumente de pedeapsă, altfel riști să distrugi legătura de încredere pentru care ai depus atât de mult efort să o stabilești cu pisica ta.
Adu-ți aminte că toate comportamentele servesc un scop și au sens pentru pisică, chiar dacă nu au sens pentru tine. Comportamentele nu sunt prezentate doar de dragul lor, deci atunci când pedepsești o pisică pentru un comportament, pur și simplu creezi teamă și confuzie.
- Nu reacționa ca o pradă
În momentul în care pisica este cu colțișorii în mâna ta, nu trage înapoi, deoarece așa reacționează prada și pisica va apăsa instinctiv mai tare. În schimb, împinge ușor mâna înspre pisică. Această mișcare o va surprinde pentru moment și va elibera apucătura. Prada niciodată nu se mișcă voluntar înspre prădător. Dacă pisica ta tot nu eliberează apucătura, emite un sunet înalt, de genul „au” sau alt sunet. Nu striga, ci emite un sunet care să surprindă, astfel încât pisica să-și slăbească apucătura.
În cazul în care pisica ta prezintă comportamente agresive sau te mușcă în mod frecvent, este important să consulți un medic veterinar. Spitalul veterinar Arcadia Vet are program non-stop. Poți apela cu încredere oricând, zi sau noapte, pentru a primi asistență medicală pentru animalul tău.