A venit primăvara și pe lângă căpușele din păduri a crescut și interesul tuturor pentru deparazitarea externă și internă a câinilor. Fie vorba între noi, amândouă trebuie făcute tot timpul anului, dar iată, sunt 15 grade afară, câinele tău nu a prins nicio căpușă până acum, dar vrei să îl știi protejat. La prima vedere pare totul foarte complicat, medicul veterinar nu mai încetează cu recomandările și ești bulversat: pastilă, pipetă, lunar, la trei luni? Articolul acesta poate te ajută.
Deparazitarea internă
Cel mai important lucru de știut despre deparazitarea internă este că orice produs se va folosi, acesta nu are efect decât în momentul administrării, spre deosebire de produsele pentru purici sau căpușe care oferă o protecție o lună întreagă sau chiar trei luni, depinde de produs.
Ce înseamnă asta?
Înseamnă că pastila va ajuta la eliminarea paraziților interni, dacă aceștia există în acel moment. Riscul infectării nu dispare, dacă, de exemplu, după o săptămână de la administrare vă plimbați în parc și câinele mănâncă ceva de pe jos care poate conține paraziți.
Cât de des se face deparazitarea internă?
De câte ori este necesar. Majoritatea proprietarilor fac deparazitarea internă a câinelui cât mai des posibil. Acest lucru nu este foarte sănătos pentru tubul digestiv al patrupedului. Înainte de a pune mâna pe pastilă, trimite o probă de fecale medicului veterinar. Cea mai bună variantă este realizarea examenului coproparazitologic, care ne poate spune dacă puiul tău are sau nu paraziți intestinali. Se recomandă realizarea acestui examen din trei în trei luni.
Deparazitarea externă
Trebuie să spunem de la început că produsele pentru deparazitarea externă trebuie alese strict în funcție de mediul în care trăiește câinele și de anotimp. Există clar o diferență între Boris de la curte, care face plimbări și prin pădure și Pufuleț care iese doar în fața blocului. Cert este că am întâlnit situații în care a făcut și Pufuleț babesioză, deci nimeni nu scapă de deparazitare externă.
Tipul de produs. Ce alegem?
Nu există diferențe majore de eficiență între cele trei variante de produse, respectiv pipeta, comprimatul sau zgarda, doar că fiecare au avantajele și dezavantajele lor.
Pipeta antiparazitară
Avantaje
- Ușor de administrat;
- Eficiență mai rapidă decât pastilele sau zgarda;
- Unele pipete oferă repelență;
- Unele pipete nu se absorb în sânge și rămân doar la nivelul pielii.
Dezavantaje
- Nu poate fi folosită pentru câinii cu afecțiuni dermatologice sau câinii cunoscuți ca fiind sensibili la administrarea pipetei;
- Nu este recomandată baia câinelui, nici înainte, nici după aplicarea pipetei, pentru a nu spăla produsul absorbit de piele.
Comprimatul antiparazitar
Avantaje
- Poți face baie câinelui;
- Poate fi folosită și pentru câinii cu boli de piele sau sensibili;
- Blănița câinelui rămâne intactă.
Dezavantaje
- Calea de administrare, pentru câinii care nu acceptă pastilele;
- Produsul circulă în sânge, astfel puricele sau căpușa trebuie să înțepe câinele pentru a fi omorâți.
Zgarda antiparazitară
Avantaje
- Are valabilitatea cea mai lungă (până la 8 luni la unele mărci);
- Nu lasă urme pe blană, nu elimină mirosuri neplăcute (cele premium).
Dezavantaje
- Pentru câinii cu blana lungă nu este atât de eficace;
- Are nevoie de o îngrijire specială, din când în când trebuie curățată cu o lavetă umedă.
Spray-ul repelent
Acest tip de produs nu este în sine un produs antiparazitar, ci unul repelent care poate fi de mare ajutor pentru câinii cu dermatită alergică la purici sau pentru câinii care sunt scoși la plimbare în zone cu căpușe/purici. Există pe piață foarte multe produse, unele dintre ele sunt chiar bio și sigure pentru mediul înconjurător.
Combinații luate câte două
Medicul veterinar îți poate propune o schemă potrivită pentru câinele tău, în funcție de mediul în care trăiește. Mergi la medicul veterinar și povestește-i unde te plimbi cu câinele tău pentru ca există soluții pentru o protecție sporită, de exemplu se pot combina câte două dintre formele de mai sus.
Concluzia?
Deparazitare internă la nevoie, doar după un examen coproparazitologic.
Deparazitare externă pe tot parcursul anului, cu mici modificări în funcție de anotimp și combinarea a două produse pentru protecție sporită.