Anxietatea la zgomote a câinilor este o fobie sau o stare de frică necontrolată atunci când în jur se aud sunete puternice, ca artificiile, tunetele sau zgomotele de avion. Atunci când un copilaș se sperie de ceva, fuge repede în brațele părinților, iar aceștia îl liniștesc și îi explică ce se aude. Din păcate, nu putem spune același lucru și când este vorba de câini. Oricât i-am explica patrupedului că ce se aude e normal și că nu au de ce să se sperie, nu îi ajutăm cu nimic și nici nu rezolvăm problema. Dar există metode prin care îl poți ajuta.

Înainte de toate, recomandarea principală rămâne consultarea cu medicul veterinar, deoarece orice problemă de comportament poate fi o mascare a unei probleme de sănătate reale, pe care medicul o poate trata la timp. Iată ce trebuie să știi despre frica de zgomote la câini.

Anxietatea la zgomote: simptome

În funcție de gradul de severitate a fobiei, simptomele fricii pot fi următoarele:

  • Tremurat;
  • Agitație;
  • Poziție cu corpul culcat, coada între picioare și urechile pe spate;
  • Ochii mari;
  • Se lipește de proprietar;
  • Se ascunde;
  • Refuză să se deplaseze;
  • Vocalizări neobișnuite (urlat, mârâit);
  • Comportament distructiv – ros obiecte sau padoc, săpat;
  • Încearcă să evadeze din casă.

Mulți dintre proprietari nu își dau seama că în spatele unui comportament nedorit, ca oricare din lista de mai sus, poate fi cauzat de anxietatea la zgomote. Poate fi destul de dificil să afli cauza apariției acestei fobii, dacă nu există un eveniment puternic și evident care să pornească aceste simptome la câinele tău.

Anxietatea la zgomote: cauze

Cauzele anxietății pot fi cu totul altele decât artificiile de Anul nou sau tunetele:

  • Zgomotele din aglomerații;
  • Zgomote de la televizor, radio;
  • Bip-urile electrocasnicelor, sistemelor de alarmă;
  • Sirenele ambulanțelor, zgomotul mașinilor de pe stradă;
  • Lătratul altor câini.

Pentru unii câini frica apare brusc, când sunt adulți și se înrăutățește o dată cu înaintarea în vârstă. Pentru alți câini, această anxietate apare atunci când sunt la vârstă fragedă și poate rămâne cu ei toată viața, dacă proprietarii nu intervin la timp. Există și rase cu predispoziție la acest tip de anxietate, precum Border Collie, Ciobănescul German, Golder Retriever și metișii lor. Un lucru pe care specialiștii în comportament l-au concluzionat este că atitudinea proprietarului în momentul unei crize de anxietate înseamnă totul. Este foarte important ca stăpânul să rămână calm și ferm atunci când câinele se sperie pentru a nu transmite mesajul greșit și anume: da, ai de ce să te temi. Câinii sunt foarte sensibili la dispoziția proprietarului, iar dacă acesta se îngrijorează și se agită, va agrava anxietatea câinelui.

Anxietatea la zgomote: tratament

Fiecare câine reacționează diferit la tratament. Medicul veterinar te poate ajuta să alegi varianta cea mai bună pentru puiul tău. Iată câteva opțiuni de care să ții cont:

  1. Schimbă mediul câinelui

Creează un spațiu sigur pentru el, poate fi o cușcă pe care să o acoperi cu o pătură sau o locație mai izolată fonic. Pune muzică de fundal care să acopere zgomotul puternic. Există chiar muzică specială pentru câini pe internet. Dacă evenimentul care produce anxietate poate fi anticipat (urmează o furtună, vine Anul nou), consumă energia patrupedului înainte prin joacă, plimbări sau alergat. În acest fel va fi mai liniștit în momentul producerii zgomotelor puternice.

  1. Vestele anti-stres

Vestele anti-stres reprezintă o metodă surprinzătoare și eficientă, descoperită recent chiar de proprietarii de câini. Practic, se acoperă trupul câinelui, în special pieptul și toracele, cu o vestă care stă strâns pe corp. Există diverse variante în comerț, dar se pot folosi și materiale textile disponibile prin casă. Nimeni nu știe exact cum funcționează această metodă, dar se pare că folosirea vestei le oferă confort și o stare de siguranță.

  1. Modificarea comportamentului

O tehnică ce aduce multe beneficii este desensibilizarea la zgomote. Practic, se expune câinele la zgomotul de care acestuia îi este frică, în doze mici, la volum mic, apoi crescut, zilnic, împreună cu asocierea unui eveniment plăcut (mâncare, joacă), până acesta se obișnuiește. Se recomandă practicarea acestei tehnici minim două săptămâni. Poți vedea aici un video scurt care exemplifică foarte bine această tehnică.

  1. Medicație

Dacă anxietatea câinelui tău este destul de serioasă și îi pune viața în pericol, există numeroase medicamente care pot fi prescrise de medicul veterinar. Sunt unele medicamente care se pot da în fiecare zi pentru toată viața sau medicamente care se folosesc doar atunci când există riscul să apară această problemă, înaintea unui eveniment „zgomotos”. Dacă te gândești să începi un tratament medicamentos, ține cont de sfatul medicului veterinar. Sunt unele medicamente cu puternic efect sedativ, care pot face mai mult rău decât bine, atunci când sunt administrate după ureche.

  1. Suplimente și produse pe bază de feromoni

Acestea reprezintă alternativa la tratamentul medicamentos și, desigur, cu mai puține reacții adverse. Din categoria produselor cu feromoni face parte și Adaptil. Suplimentele calmante se găsesc sub mai multe forme: capsule, tablete, recompense. Recomandăm cele care conțin cel puțin doi compuși naturali cu rol anxiolitic, cum sunt cele de la Wecalm sau Yucalm. În categoria anxioliticelor naturale intră și uleiul cu canabidiol, sau CBD, un produs încă controversat în medicina veterinară, dar cu foarte multe beneficii testate în numeroase studii la câini. Pentru utilizarea acestuia se recomandă doar variantele pregătite special pentru animale, din surse sigure, dozarea și administrarea realizându-se numai sub îndrumarea medicului veterinar.

Dacă patrupedul tău suferă de anxietate la zgomote, nu dispera, există soluții. Cel mai important este să găsești sursa stresului și să te faci prieten cu recompensele și cu răbdarea.