Îngrijirea unui pisoi orfan poate fi o sarcină dificilă, mai ales dacă nu ai mai făcut acest lucru înainte. Cu toate acestea, cu o abordare corectă și sfaturi potrivite, chiar și un novice poate hrăni și crește cu succes un pisoi abandonat într-o pisică sănătoasă și fericită. În acest articol, vom discuta câțiva dintre pașii esențiali în cazul îngrijirii unei feline orfane.

1. Evaluează starea de sănătate a pisoiului

Înainte de a face orice altceva, mergi cu puiuțul la veterinar. Pisicile care sunt separate de mama lor din diverse motive, de cele mai multe ori suferă de probleme de sănătate, iar o atenție medicală imediată este necesară pentru a identifica și a remedia la timp eventuale probleme. Medicul veterinar va examina pisoiul pentru orice răni, paraziți sau boli și, de asemenea, poate oferi sfaturi privind hrănirea și îngrijirea lor.

2. Asigură-i un mediu călduros

Pisoii nou-născuți nu își pot menține temperatura corpului singuri, de aceea trebuie să fie ținuți într-un mediu cald. Deoarece nu au căldura mamei lor în care să se cuibărească, trebuie să le oferi un substitut. Poți face acest lucru ținându-i într-o cutie căptușită cu păturele moi și o pernă electrică încălzită, setată la o temperatură joasă. Verifică încălzitorul cu regularitate pentru a evita supraîncălzirea și pentru a te asigura că pisoiul rămâne confortabil.

3. Hrănește-l regulat

Pisoii orfani trebuie hrăniți frecvent. Nou-născuții se hrănesc la fiecare două-trei ore, în timp ce pisoii mai mari pot fi hrăniți la fiecare patru sau cinci ore. Hrănirea este un aspect important în îngrijirea pisicilor, deoarece nutriția necorespunzătoare poate duce la probleme de sănătate și la o creștere întârziată. Poți hrăni pisoiul folosind o seringă, o sticlă sau un picurător, în funcție de vârsta pisoiului. Există pe piață formule speciale pentru pisoi care vin la pachet cu o tetină specială. Mare atenție atunci când hrănești puiuțul: asigură-te că înghite lăpticul. Dacă lăpticul vine pe năsuc înseamnă ca pisoiul nu înghite și trebuie să te oprești pentru a nu cauza pneumonie prin aspirație.

4. Menține igiena corectă

Pisoii, la fel ca toate animalele de companie, au nevoie de o igienă corectă pentru a fi sănătoși. Până la 4 săptămâni, pisoii nu își fac nevoile singuri, ci ajutați de mama lor prin lins și spălat. Pentru a înlocui mama, pisoiul trebuie stimulat la funduleț cu dischete îmbibate în apă călduță, după fiecare masă și după fiecare somn, pentru a-l ajuta să își facă nevoile. De asemenea, trebuie să faci curat în culcușul lui cu regularitate pentru a preveni acumularea de bacterii. Spălarea pisoiului nu este întotdeauna necesară, dar poți curăța blănița cu apă călduță din când în când și o poți peria cu o periuță de dinți. Acest gest imită linsul mamei și, pe lângă curățare, le va oferi și alinare.

5. Socializați pisoiul

Pisoii orfani adesea duc lipsa unei interacțiuni sociale adecvate, ceea ce poate duce la apariția unor probleme de comportament. Pentru a evita acest lucru, socializați pisoiul de la o vârstă fragedă prin intermediul jocului cu alte pisici sau oferindu-le jucării stimulatoare. Pisoii prosperă în situații sociale, iar afecțiunea și atenția pot îmbunătăți considerabil dezvoltarea și comportamentul lor.

6. Îngrijirea medicală

Doar pentru că pisoiul este orfan, nu înseamnă ca nu are nevoie de îngrijire medicală. Ar trebui să duci pisoiul la medicul veterinar regulat pentru a efectua controalele esențiale, vaccinări și tratamente. În acest fel pot fi prevenite eventualele probleme de sănătate.

Pisoiul orfan necesită multă atenție, răbdare și grijă. Este esențial să îi asiguri nevoile de bază, cum ar fi căldura, nutriția corespunzătoare, igiena și îngrijirea medicală pentru a te asigura că va crește sănătos și fericit, chiar și fără mamă. Asigurându-i un mediu sigur și plin de iubire, poți ajuta pisoiul să se dezvolte într-un animal de companie credincios și loial pe termen lung.