Subiectul stomatologiei, pentru noi oamenii, este în general unul destul de sensibil. Majoritatea dintre noi asociază vizita la stomatolog cu ceva dureros, încărcat de emoție mai puțin pozitivă. Multe dintre aceste emoții și griji s-au transferat și în direcția animalului de companie, formându-se multe mituri pe care suntem pregătiți să le demascăm în acest articol.
- Mitul numărul 1: Voi ști imediat dacă pisica/câinele meu suferă de o problemă dentară
Fals. Multe dintre patologiile dentare se formează cu timpul. Simptomele pot fi aproape nesesizabile pentru proprietar, animalele fiind profesioniste în ascunderea durerii. Majoritatea proprietarilor își dau seama că a existat o problemă abia după o intervenție stomatologică, atunci când animalul devine mai activ și mai mâncăcios decât înainte. Singurele semne discrete de durere ar putea fi scăderea ușoară a apetitului, înghițitul direct al hranei în detrimentul mestecatului și cam atât. Instinctele lor de supraviețuire sunt prea puternice pentru a opri orice activitate pentru o durere de măsea, ca la om.
- Mitul numărul 2: E normal ca gura câinelui meu/pisicii mele să miroase urât
Fals. Mirosul ihoros al gurii înseamnă întotdeauna o problemă dentară, în special acumulare de tartru dentar și placă bacteriană.
- Mitul numărul 3: Produsele de igienă orală sunt eficiente oricând
Fals. Apa de gură, spray-ul sau orice produs destinat igienei dentare are rol în prevenirea tartrului și menținerea unei curățenii generale, dar în contextul unei cavități bucale sănătoase. Aceste produse nu au efect pe o placă bacteriană sau tartru în exces. E ca și cum ai da cu odorizant într-o cameră în care sunt gunoaie peste tot. Dacă nu strângem gunoiul și nu aerisim, camera tot va miros urât, indiferent cât și ce fel de odorizant folosim.
- Mitul numărul 4: Dacă îi scoatem dinții nu mai poate mânca
Fals. În cazul unor patologii dentare grave, ultima soluție este reprezentată de extracțiile dentare. Știm, sună foarte dureros și de obicei această veste aduce multă suferință în rândul proprietarilor. Însă, dințișorii care au primit „diagnostic” de extracție sunt total nefolositori în gura câinelui/pisicii tale și cel mai important, aceștia sunt și foarte dureroși. Un pacient cu durere dentară nu va mesteca oricum, cu sau fără dințisori. Extracția în acest caz aduce numai beneficii.
- Mitul numărul 5: Câinele meu are 15 ani, e prea bătrân pentru un detatraj
Fals. Există protocoale de anestezie adaptate fiecărui pacient în parte, după vârsta, rasa sau patologiile pre-existente fiecăruia, minimizând riscurile. Doar un examen preoperator, împreună cu un set de analize pot oferi un răspuns dacă pacientul poate sau nu intra în sala de chirurgie. De cele mai multe ori, un detartraj realizat unui geriatric aduce beneficii nu doar în calitatea vieții, cât și pentru sănătatea rinichilor, inimii sau chiar a tubului digestiv.
- Mitul numărul 6: Oasele sunt bune pentru igiena dentară
Fals. Oasele nu ajută la întreținerea dentiției nici la câini, nici la pisici, ci pot cauza probleme, cum ar fi blocajul intestinal, diaree sau constipație. Ce ajută, cu siguranță, este periajul dentar și anumite jucării de ros, special create pentru a fi sigure pentru câinele sau pisica ta. Vezi aici articol despre periajul dentar.
- Mitul numărul 7: Hrana umedă nu este bună pentru dinți
Parțial fals. În general, textura mâncării nu are efecte semnificative asupra prevenirii apariției tartrului dentar. Pentru câini, există mici diferențe între hrănirea cu mâncare uscată și cea umedă. Hrana umedă poate rămâne între dinții câinelui, lucru ce favorizează apariția plăcii bacteriene și poate grăbi apariția tartrului. În cazul pisicilor, nu există studii care să demonstreze că mâncarea umedă afectează sănătatea pe termen lung a danturii. Pisicile, în mod natural, nu mestecă mâncarea, deoarece majoritatea granulelor din comert sunt de dimensiuni foarte mici. Atunci când dinții pisicii intră în contact cu granulele, acestea se sparg foarte ușor, iar efectul abraziv asupra dinților este foarte puțin resimțit.