Trăim. Suntem în continuă mișcare. Lumea se învârte la nivel maxim și este din ce în ce mai agitată, iar situația globală actuală ne presează și devine stresantă pentru fiecare dintre noi. O recunoaștem sau nu, criza din ultimul an și jumătate, venită la pachet cu incertitudine socială și financiară, ne afectează pe toți într-o anumită măsură la nivel emoțional.
Cu toții ne putem lăuda [sau nu] cu un loc de muncă (stresant sau mai puțin stresant), familie, părinți tineri sau mai în vârstă, soț sau soție, copii, un animăluț, două animăluțe sau chiar zece, considerate membri ai familiei cu drepturi depline. Pe lângă toate grijile față de tot ce ne e drag pe lumea asta, animăluțele noastre se pot îmbolnăvi și intrăm în panică. La început apelăm la doctor Google, apoi punem întrebări pe grupuri pentru animale, apoi sunăm un prieten sau un vecin care are și el un prieten blănos, iar în final sunăm medicul veterinar și fugim repede la cabinet.
Cine credeți voi că este medicul veterinar?
Medicul veterinar este un personaj empatic, înțelegător, cu multă răbdare, cu dragoste nelimitată pentru animale și pentru oameni, este întotdeauna dispus să ajute în orice situație și la orice oră, indiferent de programul lui de lucru, indiferent de mijloacele sale financiare. Medicul veterinar are o resursă nelimitată de timp, pe care o folosește doar pentru a sa profesie. Medicul veterinar este construit în așa fel încât nimic din problemele cotidiene nu îl ating. Medicul veterinar este dispus oricând să adopte orice animal găsit pe stradă sau abandonat. Medicul veterinar știe absolut toate informațiile despre toate speciile de animale, despre toate patologiile lor, din toate specialitățile și are informații despre absolut toate medicamentele mai vechi sau mai noi, despre sutele de tipuri de hrană și diete… medicul veterinar este un super erou.
Cine este, cu adevărat, medicul veterinar?
Medicul veterinar este un om. Medicul veterinar are familie, copii, animăluțe care nu scapă nici ele de boli, rate la bancă, anumite afecțiuni, are limite fizice, psihice și emoționale. Profesia de medic veterinar înregistrează cea mai mare rată de depresie și sinucidere la nivel mondial.
Nu ne plângem, chiar deloc. Ne place ce facem, ne reprezintă și o facem cu drag! Fiecare vizită, fiecare pacient care trece prin mâinile noastre ne aduce provocări, satisfacție și bucurie.
Cum poți ajuta astăzi un „super erou”? Ne-am gândit că o să întrebi:
Asigură-te că știi programul medicului preferat și al clinicii la care îți dorești să mergi. Dacă programul afișează „închis” în weekend, fii sigur că nu din răutate nu a răspuns nimeni la telefon când ai sunat.
Informează-te dacă clinica sau cabinetul la care mergi lucrează pe bază de programări. Dacă ai ajuns în recepție fără programare și nu ești primit imediat, fii sigur că este un motiv foarte bine întemeiat pentru care se întâmplă asta. De asemenea, dacă ai făcut o programare, nu uita să o anulezi în timp util, dacă nu vei reuși să ajungi.
Asigură-te că specificul clinicii la care mergi este de urgențe veterinare. Clinicile de urgență pot primi pacienți fără programare. Dacă ai o urgență cu animăluțul tău, fii sigur că nu din rea-intenție ți s-a spus să aștepți să se elibereze un medic sau ai fost reprogramat.
Vino cu carnetul de sănătate și alte documente, rezultate, fișe anterioare. Ne pot ajuta în timpul consultului să știm ce probleme a mai avut puiul tău. Dacă medicul nu îi știe istoricul lui Pufi, fii sigur că nu e din ignoranță.
Asigură-te că știi ce s-a întâmplat cu puiul tău și încearcă să eviți să trimiți pe altcineva în locul tău la programare. Tu petreci cel mai mult timp împreună cu animăluțul și poți răspunde la întrebările adresate de medicul veterinar.
Dacă animăluțul tău este anxios, iar interacțiunile din trecut de la cabinet sau la salonul de grooming au fost foarte stresante, spune-i medicului despre asta și căutați o metodă împreună pentru a elimina cât mai mult stresul. Un animal speriat poate deveni agresiv și nu va sta la nicio manoperă medicală. Dacă nu reușim să îi recoltăm sânge sau să ne apropiem de puiul tău, fii sigur că nu din răutate sau neștiință facem asta.
Încearcă să nu judeci după aparențe. Poate ai încredere doar într-un singur medic din echipă și e normal. Dar se poate întâmpla ca medicul tău preferat să nu fie disponibil. Membrii aceleiași echipe lucrează împreună după aceleași protocoale și „vorbesc aceeași limbă”. Nu ezita să consulți un alt coleg, chiar dacă este femeie, chiar dacă bărbat, chiar dacă este mai tânăr sau mai bătrân. Medicii tineri, deși poate nu au atât de multă experiență, de cele mai multe ori sunt cei mai entuziaști și mai „șoareci de bibliotecă” membri ai echipei.
Atunci când primești indicațiile și schema de tratament pentru acasă, nu te sfii să mai ceri lămuriri acolo unde nu ai înțeles ceva.
Nu întrerupe tratamentul și încearcă să nu faci modificări în schema de tratament. Doctor Google nu face corelații logice și individuale așa cum face medicul veterinar la care ai ales să mergi. Dacă apare o problemă sau chiar o reacție adversă, spune-i medicului și luați o decizie împreună.
Atunci când medicul veterinar îți face o recomandare de consultație de specialitate la un alt coleg, nu o face din răutate sau pentru că nu se pricepe. Unele investigații pot fi făcute doar cu resursele altui cabinet, iar intenția medicului este să ai parte de cele mai bune recomandări și soluții pentru puiul tău.
Atunci când oferi datele tale personale sau ale animăluțului tău, fii conștient de ce o faci. Chestionarele, consimțămintele, fișele, toate acestea ne ajută să comunicăm cât mai ușor și rapid și ne asigură pe noi că îți asumi și înțelegi toate manoperele ce urmează să se întâmple pentru animăluțul tău.
Nu ezita să oferi un zâmbet persoanei din recepție. E gratis și cu siguranță îi vei face ziua mai bună. Impresiile, frustrările, tristețea, poate, din sala de consultație din care tocmai ai ieșit cu puiul tău, se revarsă de cele mai multe ori pe un singur om. Și nu o faci doar tu. O fac și alții. Zilnic.
Greșim și noi, cu siguranță. Nu suntem perfecți și poate nu suntem mereu pe placul tău. Dar fii bun. Medicul veterinar pe care îl ai astăzi în fața ta are aceeași dorință ca și tine: animăluțul tău să fie sănătos. Același medic din fața ta e la fel ca și tine, cu zile bune, zile rele, emoții, sentimente, frustrări, împliniri, bucurii. Medicul veterinar din fața ta tocmai a venit din altă sală în care poate s-a pierdut un suflețel. Medicul veterinar din fața ta duce în spate sute de cazuri, de griji, de pacienți, de tratamente reușite sau nereușite și are puterea astăzi să-ți zâmbească, să-ți fie sprijin și să ajute puiul tău să se facă bine.
Oferă-ne feedback-uri, review-uri, exprimă-ți părerea într-un mod constructiv. Asta ne ajută să ne îmbunătățim constant serviciile în favoarea blănoșilor ce ne calcă pragul. Dar fă-o, începând de azi, acum că știi că nu suntem super eroi.