Pisica ta tușește ca și cum ar avea un ghem de păr rămas în gât, în reprize foarte dese, sau deja a primit un diagnostic de astm de la medicul veterinar? Iată ce ai trebui să știi despre această afecțiune, cu care alte patologii se aseamănă și, mai ales, când este timpul să mergi la medicul veterinar.
Tusea nu este un simptom frevent întâlnit la pisici. Aceasta apare atunci când există o inflamație a căilor respiratorii, determinând astfel o iritație permanentă. De cele mai multe ori, proprietarii de pisici descriu tusea ca un efort respirator care se termină, de cele mai multe ori, cu o vomă sau cu un regurgit. De aici vine expresia „i-a rămas ceva în gât” și mitul că tușește de la ghemele de păr.
Astmul felin, denumit și bronșita felină, reprezintă o inflamație acută sau cronică a căilor respiratorii inferioare (trahee, bronhii, bronhiole, alveole), cauzată de o iritație sau o reacție alergică. În jur de 5% din populația de pisici a lumii suferă de această afecțiune.
Ce se întâmplă la nivel pulmonar este îngustarea căilor respiratorii din cauza:
- acumulării de mucus;
- umflarea (și chiar ulcerația) pereților căilor respiratorii;
- spasm al mușchilor căilor respiratorii.
Astmul felin: cauze
Factorii declanșatori ai astmului pot fi praful, fumul de țigară, polenul, praful din litieră (bentonită), dar și bolile cardiovasculare sau obezitatea. Practic, pisica inhalează o substanță la care este alergică, sistemul imunitar reacționează și creează o inflamație locală, ceea ce determină strângerea căilor respiratorii cu apariția tusei și respirației dificile.
Astmul felin: simptome
Cele mai comune semne de astm sunt respirația dificilă și șuierătoare, tuse, letargie, vomă. Toate simptomele sunt însoțite de o poziție specifică, cu gâtul întins, gura deschisă și pieptul aproape de podea ca și cum ar pluti (imaginea de mai jos).
Ce trebuie să faci dacă îți surprinzi pisica tușind sau având dificultăți de respirație? În primul rând, nu te panica. Apoi, asigură-i pisicii un loc calm unde să se desfășoare și sună la medicul veterinar.
La clinică, medicul va efectua câteva teste pentru a stabili cauza tusei:
- analize de sânge;
- analize de fecale;
- ecografie cardiacă;
- radiografie toracică.
Dacă pisicuța ta a primit diagnosticul de astm, va trebui să îi dai tratament acasă și să faci câteva modificări în locuință. Va trebui să elimini toți potențialii agenți iritanți din casă, lumânările parfumate, parfumurile puternice, fumul de țigară, orice alergen care ar putea să îi provoace o criză pisicii tale.
Pe lângă tratamentul pe cale orală, medicul veterinar îi va recomanda pisicii tale folosirea măștii cu aerosoli. Aceasta se folosește exact ca la om, în crizele acute de astm. Produsul special pentru pisici poartă numele de Aerokat. Obișnuirea cu această mască se face treptat, în momentele de calm și cu multe treaturi delicioase pentru a crea o asociere plăcută.