Atunci când temperaturile scad și vine zăpada, este important să ajustăm rutina animăluțului nostru de companie pentru a-l menține fericit, confortabil și în siguranță, indiferent că locuiește afară sau cu noi în locuință.

Iată câteva aspecte de care să ții cont, pentru ca patrupedul tău să aibă parte de cea mai frumoasă iarnă:

Plimbările

Urechile, coada și picioarele sunt cele mai susceptibile la degerături, așadar menține plimbările scurte, în zone fără gheață. Hăinuțele sunt obligatorii pentru rasele de talie mică sau cele cu păr scurt, deoarece blana lor nu este făcută pentru temperaturi extreme. Sarea de pe stradă și temperatura scăzută afectează pernuțele, așadar spală bine, bine lăbuțele după fiecare plimbare și folosește o cremă care să hidrateze.

Chiar dacă pernuțele câinilor sunt mai rezistente decât tălpile oamenilor este important să le protejăm în timpul sezonului friguros, mai ales dacă plimbările se fac prin oraș. Încă un motiv pentru care să spălăm lăbuțele după fiecare plimbare este că, pe lângă sare, se folosesc și alte substante degivrante care pot fi toxice și pot ajunge în corpul câinelui tău atunci când își linge pernuțele.

Mâncare și joacă

Indiferent că vorbim de câini sau pisici, iarna scade nivelul de activitate pentru toată lumea. Plimbările sunt mai rare, iar cheful de somn crește, așadar animăluțul tău se poate îngrășa. Scade din aportul caloric obișnuit al animăluțului tău cu 5-10%, monitorizând constant greutatea. Dacă nu ești sigur cum să faci asta, consultă medicul veterinar.


De asemenea, este important să menținem animăluțele active indiferent de vreme. Oferă-le jucării noi și asigură-te că te joci cu patrupedul tău regulat. Astfel, evităm plictiseala și mâncatul excesiv.

Confort

Dacă animăluțul tău stă mai mult afară, ferește-l de frig și asigură-i o cușcă bine izolată, umplută cu fân, iar dacă stă în casă oferă-i un spațiu confortabil în care să se odihnească. Dacă temperaturile scad sub 10 grade, ia animăluțul cu tine în casă.

Sănătate
Atunci când scad temperaturile, simptomele de artrită se agravează la animăluțele de peste 7-10 ani. Începe să îi dai suplimente pentru articulații și întreabă medicul veterinar ce soluții există.

De asemenea, se recomandă atât pentru animăluțele în vârstă, dar și pentru cele cu boli cronice sau puiuți să se ofere un aport de vitamine și minerale. În plus, nu uita de uleiul de pește, care conține Omega 3, 6 și 9, cu multe beneficii pentru piele, blană, sistemul imunitar și nu numai. Ca și la oameni, sezonul rece poate aduce răceli sau afecțiuni ale tractului respirator anterior, însoțite de tuse, secreții nazale și apatie.

Dacă animăluțul tău prezintă oricare dintre simptome, apelează medicul veterinar.