Principalii paraziți externi despre care discutăm la animalele de companie și care se întâlnesc la noi în țară sunt puricii, căpușele, păduchii, țânțarii și acarienii.

Puricii la câini și pisici

În dermatologie, o atenție deosebită trebuie să o acordăm puricilor, care pot determina prin înțepătura lor, prin inocularea salivei la nivelul pielii, o reacție de hipersensibilizare și, în consecință, o dermatită alergică. Această reacție mai poate fi determinată și de tânțari, în special la pisici.

Puricii mai pot transmite ouă de tenie (Diphylidium caninum). Câinii și pisicile se pot infecta prin înghițirea puricilor purtători, atunci când se puricesc. Astfel pot dezvolta parazitoze interne.

O infestație masivă cu purici poate determina chiar și anemie, mai ales la pui.

Specificitatea de gazdă a puricilor este largă, ei putând trece foarte ușor de la o gazdă la alta. Nefiind importantă specia de purici (Ctenocephalides canis, C. felis, Pulex irritans), aceștia pot să se hranească oricând și concomitent pe om, pe câine, pe pisică sau pe alte animale.

Majoritatea speciilor de purici produc generații succesive la intervale regulate în condiții favorabile de temperatură și umiditate. Intervalul dintre generații este de 20-28 zile la Ctenocephalides canis și Ctenocephalides felis. În funcție de ciclul biologic vom găsi pe animal doar puricii adulți, reprezentând doar 5% din populație, iar în mediul (locuința) unde trăiește animalul, restul populației reprezentată de ouă, larve și pupe.

O femelă de purice poate depune 50 de ouă pe zi, adică într-un ciclu de viață până la 2000 de ouă. Acestea cad de pe animal în mediul înconjurător și se transformă în larve și apoi în pupe, în interiorul lor dezvoltându-se puricii tineri. Pupele pot să supraviețuiască luni de zile în casă sau în mediul extern.

De aceea, în cazul unei infestații cu purici este necesar să acordăm o atenție deosebită deparazitării externe a animalului, dar și dezinsecției în mediu/locuință.

Cum facem dezinsecția mediului? După aspirarea locuinței și îndepărtarea tuturor obiectelor care pot conține ouă sau larve, cum ar fi culcușurile animăluțului, pături, se folosesc soluții insecticide sub forma de spray. Se recomandă dezinsecția timp de 3 luni consecutiv, mai ales în lunile călduroase.

Căpușele la câini și pisici

Căpușele determină foarte rar reacții cutanate, cel mai frecvent fiind întâlnită reacția de corp străin la locul înțepăturii, în momentul în care îndepartăm o căpușă incomplet de pe pielea animalului.

Cea mai mare îngrijorare este transmiterea unor boli parazitare și/sau bacteriene, după ce căpușele se atașează la pielea animalului și încep să se hrănească, cum ar fi: Babesioza, Anaplasmoza, Ehrlichioza.

Vezi aici articolul despre Babesioză.

Păduchii și animalele de companie

Păduchii sunt mai puțin întâlniți la animalele de companie, rar la câini și, foarte rar, la pisici. Ei apar cel mai frecvent la animale ținute în condiții precare. Păduchii provoacă prurit, iritații și seboree.

Tânțarii și animalele de companie

Țânțarii, pe lângă recții alergice pot transmite și larve ale unor paraziți care determină parazitoze cardiace și cutanate, respectiv Dirofilarioză.

Doar femelele sunt cele care se hrănesc cu sânge. Acestea au nevoie de proteinele găsite în sângele gazdelor lor pentru a-și produce ouăle. Masculii se hrănesc în principal cu nectar și alte substanțe dulci.

Acarienii și animalele de companie

Acarienii provoacă râia la animale. Cea mai cunoscută la câini este râia sarcoptică sau scabia, urmată de demodicoză. La pisică întâlnim foarte frecvent râia auriculară și râia capului.

Deparazitarea externă periodică, pe tot parcursul anului, ne ajută să ținem sub control toți acești paraziți și să oferim o stare de confort animalelor noastre. Vezi aici un articol despre deparazitarea corectă.

Antiparazitarele externe sunt produse sigure, care au foarte puține efecte secundare și care ne ajută să prevenim boli grave care pot avea consecințe pe termen lung asupra stării de sănătate a animalelor și să evităm tratamente îndelungate și costisitoare.

Vino la Arcadia Vet pentru deparazitare și pentru a primi toate informațiile necesare prevenirii paraziților în orice sezon.