Câinii și pisicile au ochii și vederea puțin diferite față de noi și sunt multe mituri în legătură cu acest subiect. Iată cele mai interesante curiozități legate de ochișorii patrupezilor noștri.
- Vederea color, în combinații diferite
Ochii oamenilor absorb undele de lumină albastră, verde sau roșu, iar combinațiile dintre ele se numesc culori. Există mituri care spun că animăluțele noastre nu văd decât în alb și negru, însă acest lucru nu este adevărat. Ochii pisicilor au capacitatea de a absorbi aceleași unde de lumină, însă culorile pe care ele le percep nu sunt la fel de bogate și vibrante. Practic, văd aceleași culori ca și noi însă mult mai șterse. Asta poate fi și datorită faptului că pisicile au vederea mai adaptată pentru crepuscul și pentru noapte.
Pe de altă parte, câinii absorb doar undele albastru-violet și roșu, așa că vederea lor color este mai limitată. Culorile predominante sunt tonalități între albastru, roșu și galben. Culorile percepute cel mai ușor sunt cele mai apropiate de albastru și violet.
2. Vederea nocturnă
Vederea pisicilor și câinilor nu este de o claritate extraordinară. Ba chiar pe timp de zi este destul de slabă. Însă, vederea de noapte este mult mai bună decât a noastră, datorită celulelor receptoare în cantitate mai mare în straturile retinei, decât la om. În plus, al doilea strat al globului ocular, coroida, conține un strat suplimentar foarte important pentru vederea nocturnă, numit tapetum lucidum, care reflectă puternic orice rază de lumină. Practic, pisicile și câinii văd de cel puțin 4 sau 5 ori mai bine noaptea decât oamenii.
3. Unghiul de vizibilitate
Câinii au un unghi de vizibilitate mai bun decât oamenii, respectiv de 250 grade, față de om care vede în lateral într-un unghi nu mai mare de 180 grade. În schimb, câinii nu văd foarte bine la apropriere, au nevoie de cel puțin 30 centrimetri distanță până la un obiect pentru a-l vedea clar.
4. Pupilele verticale nu sunt doar de efect
Pisicile și alte animale care sunt active atât ziua, cât și noaptea au pupile ca o linie verticală deoarece această formă le permite să se adapteze razelor de lumină mult mai ușor decât pupilele rotunde. Cu cât este mai mică pupila, cu atât intră mai puțină lumină, așa că pisicile noastre își pot regla foarte ușor privirea în lumină puternică sau întuneric complet. Leii și leoparzii au pupilele rotunde. Și la câine, și la pisică pupilele trebuie să aibă mereu aceeași dimensiune – o schimbare a dimensiunii uneia dintre pupile poate indica o problemă medicală.
5. Animalul cu trei pleoape
Câinii și pisicile au trei pleoape la fiecare ochi, în loc de două ca la om. Pleoapa a treia sau membrana nictitantă are rolul de a proteja ochiul de traumatisme, corpi străini și uscăciune. Ea se regăsește în unghiul intern al ochiului, conține o glandă anexă care secretă 30% din cantitatea totală de lacrimi ale ochiului.
Evidențierea pleoapei a treia, atât la câine, cât și la pisică poate însemna că animalul are o afecțiune sistemică, o parazitoză, febră etc.
6. Patologii exact ca cele ale omului
Animalele fac boli asemănătoare cu cele de la om, precum cataracta, glaucomul sau conjunctivita. Semnele pentru fiecare patologie în parte pot fi de multe ori subtile sau chiar dramatice, ca secreții abundente în unghiul intern al ochiului, ochi tulburi sau chiar pierderea vederii. Tratamentul este unul de succes atunci când patologiile sunt depistate la timp, așadar cere sfatul medicului veterinar imediat ce apar modificări la nivelul ochilor.
Indiferent de cum le este vederea bună, rea, colorată sau în nuanțe de gri, un lucru este cert: pisicuțele sau câinii noștri ne văd ca cei mai importanți din viața lor, așa că este responsabilitatea noastră să avem grijă de ochișorii prietenilor noștri.