Dorești să îți muți domiciliul în afara țării sau să călătorești împreună cu animăluțul tău de companie? Iată ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a putea trece granița, în spațiul Uniunii Europene. Toate informațiile se referă doar la câini și pisici. Pentru alte animăluțe de companie, cum ar fi păsări, reptile, rozătoare sau pești sunt norme puțin diferite, dar le vom dezbate într-un alt articol.
1. Animalul trebuie să fie microcipat
Microcipul este un dispozitiv electronic, încapsulat într-o sticlă biocompatibilă, de mărimea unui bob de orez, care conține un număr unic, scanabil, cu ajutorul căruia se poate identifica animăluțul tău. Animăluțele nu pot fi identificate după poze sau amprente, așadar dovada că Azorel este Azorel stă în acest mic dispozitiv care se implantează sub piele, de obicei între omoplați, printr-o procedură de injectare extrem de puțin dureroasă. Această microcipare se poate face oricând, începând de la nașterea animalului, până la vaccinarea antirabică, la vârsta de 3 luni.
2. Animalul trebuie să fie vaccinat împotriva rabiei, cu minim 21 de zile înainte de călătătorie
Conform legislației din țara noastră, fiecare proprietar de câine sau de pisică are obligația să vaccineze profilactic antirabic. Vaccinul se face după vârsta de 12 săptămâni, iar timpul de formare a anticorpilor se consideră a fi de 21 de zile. Așadar, abia la 21 de zile de la injectare animăluțul poate părăsi țara. Sunt unele țări din afara UE care solicită la intrarea în țară și un titru de anticorpi antirabici. Această analiză nu se poate face la orice laborator, ci la Institutul de diagnostic și sănătate animală de la București. Recoltarea pentru această analiză se poate face la orice clinică veterinară, însă transportul către IDSA are condiții speciale.
3. Să fie tratat împotriva Tenie Echinococcus Multilocularis
Această măsură se poate lua foarte ușor printr-o deparazitare internă realizată de medicul veterinar cu 24 de ore înainte de călătorie. Acest tratament este valabil pentru toate zonele de destinație.
4. Să dețină un pașaport european pentru animale de companie sau un certificat UE privind sănătatea animalelor
Toate informațiile de mai sus, precum numărul de microcip, data vaccinării antirabice, cât și deparazitarea internă și externă sunt înscrise în pașaportul european care are și el la rândul lui o serie unică, specifică fiecărui animăluț în parte. Pașaportul se eliberează de către medicul veterinar, oricând este necesar, la orice vârstă.
„Pașaportul european pentru animale de companie este un document care urmează un model standard la nivelul UE și este esențial pentru călătoriile între țările Uniunii. Conține o descriere a animalului de companie, precum și alte detalii, inclusiv despre microcipul sau codul tatuat, evidența privind vaccinarea antirabică și datele de contact ale proprietarului și ale veterinarului care a emis pașaportul. Puteți obține un pașaport pentru câinii, pisicile sau dihorii de companie de la orice medic veterinar autorizat (căruia autoritățile competente i-au permis să emită pașapoarte pentru animalele de companie). Un pașaport pentru animale de companie este valabil pe toată durata vieții, atâta timp cât animalele respective sunt la zi cu vaccinurile contra rabiei. Certificatul UE privind sănătatea animalelor este un alt tip de document care conține informații specifice despre animalul dumneavoastră de companie (identitate, sănătate, vaccinare antirabică) și se bazează pe un model standard al UE” – sursa Europa.eu.
În cadrul clinicii noastre oferim serviciul de consultanță pentru călătoria în străinătate împreună cu animăluțul de companie și realizăm microciparea, vaccinarea, pașaportul, recoltarea și trimiterea spre analiză a probei de anticorpi antirabici.
Pentru condițiile de călătorie specifice fiecărei țări recomandăm consultarea site-ului https://www.pettravel.com/.