Anestezia este un subiect sensibil din medicina veterinară în jurul căruia s-au format multe păreri, frici și mituri. Multe manopere, investigații și intervenții se realizează doar sub sedare sau anestezie, însă în continuare mulți proprietari au o reticiență în a-și oferi acordul pentru asta.
Așadar, am rugat-o pe Diana Niagu, medicul care se ocupă de anesteziologie și terapie intensivă, să ne povestească puțin despre acest subiect și să dezbatem împreună cele mai cunoscute mituri. Doctorul Diana Niagu este alături de noi de mai bine de 3 ani și este anestezistul care veghează asupra pacienților noștri, ca un străjuitor și se asigură că totul decurge normal în timpul intervențiilor chirugicale.
Î: Cu ce se ocupă un anestezist?
R: Medicul anestezist este cel responsabil de administrarea anestezicelor, substanțe care ajută la gestionarea durerii, atât în timpul unei intervenției chirurgicale, cât și după terminarea acesteia. El este cel care informează și discută cu aparținătorul orice detaliu despre anestezie, cel care ia decizia asupra protocolului de anestezie utilizat. Anestezistul personalizează protocolul în funcție de pacient, încadrează pacientul într-o clasă de risc (prin scorul ASA – American Society of Anesthesiology) și realizează analiza risc versus beneficii.
În timpul unei intervenții se ocupă cu monitorizarea semnelor vitale ale pacientului, respectiv frecvența cardiacă și respiratorie, tensiunea arterială, saturația de oxigen, puls, temperatură, timpul de reumplere capilară, culoarea mucoaselor, urmărirea reflexelor palpebrale, a poziției globilor oculari.
Î: De ce ai ales anesteziologia?
R: Am ales această specializare după ce am petrecut mai mult timp în sala de chirurgie, asistând la diferite intervenții și realizând cât de importantă este anestezia pentru siguranța fiecărui animăluț, dar și pentru reușita actului chirurgical. Sunt o persoană foarte atentă la detalii și îmi place să îmi formez o rutină, așadar anesteziologia mi s-a potrivit ca o mănușă. Atenția la detalii este foarte importantă în timpul anesteziei pentru a putea sesiza orice modificare, pentru a aprecia la timp nivelul de durere și pentru a gestiona situațiile critice.
Știu că uneori presiunea și responsabilitatea este mai mare, însă nimic nu se compară cu bucuria oamenilor atunci cand văd că animăluțul lor a trecut cu bine peste o intervenție, fără nicio durere.
Î: Care crezi că sunt cele mai cunoscute mituri despre anestezie?
R: Cel mai întâlnit mit este că „animalul meu este prea bătrân pentru a suporta o anestezie”. Personal, nu cred că există un animăluț care să fie prea bătrân pentru orice tip de anestezie, atâta timp cât preoperatorul nu spune altceva. Este adevărat că pacienții geriatrici metabolizează unele substanțe mai greu decât pacienții tineri, însă tocmai acesta este motivul pentru care există protocoale speciale pentru fiecare vârstă. Investigațiile preoperatorii, analizele de sânge, consultul cardiologic sunt cele care încadrează pacientul într-o anumită clasă de risc, după care se alege cel mai sigur protocol de anestezie.
Cel mai dureros este atunci când unele animăluțe nu au parte de intervenții care pot îmbunătăți semnificativ viața animăluțului sau chiar o pot salva, motivul fiind că „sunt prea batrâne și nu rezistă la anestezie”.
Alt mit important este că „anestezia este periculoasă”. Medicina veterinară a evoluat extraordinar de mult în ultimii ani în România și în lume, încât anestezia a devenit foarte sigură. Medicația s-a schimbat de-a lungul vremii și s-a diversificat. Există riscuri, într-adevăr, în funcție de fiecare invidivid, dar raportul risc beneficiu este cel care contează. Mai există și mitul că „animaluțul meu va fi amețit 3 zile după anestezie”.
Animăluțele pot fi mai amețite, asemenea unui om beat, câteva ore după ce s-a trezit, maxim o zi după, însă acest simptom este valabil pentru anumite soluții, nu pentru toate tipurile de anestezii, adesea după anestezia injectabilă. O abordare mai sigură și mai de scurtă durată este anestezia inhalatorie, pe care o recomand inclusiv pentru intervențiile de rutină, ca sterilizarea sau castrarea. Pacienții se trezesc mai rapid și își revin mai repede după acest tip de anestezie.
Î: Care este cel mai important sfat pe care dorești să îl oferi proprietarilor de animale?
R: Sfatul meu este să nu ezite în a pune cât mai multe întrebari legate de anestezie, înainte de a semna consimtamântul pentru procedurile medicale.
Frica nu este chiar prietenul nostru în multe situații și cred că o comunicare mai bună între medic și proprietar o poate înlătura și poate conduce pacientul în sala de operație într-un spirit mai pozitiv și mai încrezător.