Primăvara aduce o mulțime de schimbări, atât pentru oameni, cât și pentru animalele de companie. Deși noi ne bucurăm de temperaturile mai calde și de creșterea vegetației, unele animale pot suferi, în această perioadă, de un fenomen numit astenie de primăvară.

Astenia de primăvară, cunoscută și sub numele de sindrom de adaptare la primăvară, este o reacție fiziologică la schimbările sezoniere. În principal, este asociată cu creșterea luminozității și a duratei zilei, precum și cu fluctuațiile temperaturii și umidității. Acest fenomen afectează atât oamenii, cât și animalele și poate determina o stare de oboseală, letargie și lipsă de energie.

Soarele strălucește afară, păsările ciripesc, iar temperaturile cresc din ce în ce mai tare. Este momentul perfect pentru plimbări lungi cu câinele tău și pentru a te bucura de natură. Însă, patrupedul tău pare obosit și lipsit de vitalitate? Se plimbă la câțiva metri în spatele tău când ieșiți la plimbare și nu pare să arate prea mult interes pentru natură? Este destul de posibil să fi prins astenia de primăvară.

În sezonul rece, multe funcții ale corpului animalului de companie se desfășoară mai lent, deoarece acesta petrece, în general, mai puțin timp afară. Metabolismul este încetinit, producția de energie este la un nivel scăzut și apare chiar și un deficit de serotonină. Toate aceste procese se trezesc la viață primăvara. Deci, nu este surprinzător faptul că tranziția de la frig la căldură este dificilă pentru animalul tău. Câinii sensibili, în special, găsesc adesea mai dificilă tranziția de la iarnă la primăvară.

Cauzele asteniei de primăvară la câini

  1. Schimbarea blăniței – năpârlitul

Odată ce a crescut temperatura începe și procesul de năpârlire. În timp ce blana groasă îl protejează pe câinele tău de frig, este o povară în lunile mai calde, de aceea, trebuie să facă loc pentru blana mai ușoară de vară. Cu toate acestea, este un proces care poate dura câteva săptămâni. Schimbarea blănii este însoțită și de un stres metabolic, iar corpul câinelui tău are nevoie de mai mulți nutrienți.

  1. Creșterea în greutate pe timp de iarnă

Este normal ca blănoșii să ia puțin în greutate în sezonul rece. Acest lucru se datorează faptului că proprietarii preferă să își țină plimbările scurte când vremea este urâtă, dar rația de hrană rămâne aceeași ca și în sezonul cald. Aceste kilograme în plus pot determina oboseală atunci când plimbările și mișcarea cresc în intensitate, odată cu venirea primăverii.

Cum poți ajuta câinele tău să treacă peste astenia de primăvară

Ajustează aportul de nutrienți

Pentru a-ți ajuta câinele să își schimbe blănița cu minim de efort metabolic, poți adăuga Omega 3 și Omega 6 în hrana lui zilnică. Uleiul de somon este o sursă importantă de Omega 3 care întărește blana câinelui tău și ajută la menținerea sănătății pielii.

Un echilibru vitaminic echilibrat poate reduce, de asemenea, simptomele asteniei de primăvară la câini. Vitaminele din grupul B joacă un rol important aici. Ele sunt implicate în multe funcții metabolice și sunt combustibilul pentru metabolismul energetic și multe procese de sinteză în corp.

Varietate în plimbare

Mulți proprietari de câini tind să își ducă câinele la plimbare în același loc mereu. Uneori, poți să schimbi locul pentru plimbare, fapt care îl va scoate pe câinele tău din coconul lui și îl va motiva și mai mult.

Pentru a da plimbării un pic de energie, poți încerca comenzile obișnuite sau să înveți altele noi. Jocurile de căutare pot fi, de asemenea, integrate rapid și ușor când îți plimbi câinele. Lasă o gustare sau două din când în când și trimite-ți câinele în căutare. Aceste mici interacțiuni îl vor scoate pe animalul tău din rutină și vor întări și relația ta cu el.

Dacă observi schimbări semnificative în comportamentul sau în starea de sănătate a animalului tău, este important să consulți medicul veterinar. Unele simptome pot indica alte probleme de sănătate care necesită atenție și tratament adecvat.

Spitalul veterinar Arcadia Vet are program non-stop. Poți apela cu încredere oricând, zi sau noapte, pentru a primi asistență medicală pentru animalul tău.

Programează o vizită

Citește și Alte Articole