Printre cele mai întâlnite afecțiuni în rândul animalelor de companie sunt problemele dentare care, netratate, pot provoca complicații severe. Printre cele mai comune afecțiuni dentare se numără: fracturi ale dinților și boala parodontală.
Boala parodontală, numită și parodontită, este o afecțiune a țesuturilor care susțin dinții animalului de companie. De fapt, este cea mai severă formă și ultimul stadiu de boală dentară care provoacă pierderea dinților.
Paradontita este cauzată de acumularea plăcii bacteriene și a tartrului în jurul dinților, care duce la inflamație și, ulterior, la deteriorarea țesuturilor de suport al dinților.
În rândul raselor de câini predispuse la formarea tartrului se numără:
- Pomeranian;
- Toy Poodle;
- Chihuahua;
- Yorkshire Terrier;
- Bichon;
- Bulldog francez/ englez;
- Boxer;
- Shih Tzu.
În rândul raselor de pisici predispuse la formarea tartrului se numără:
- Maine Coon;
- Siameză;
- British Shorthair;
- Scottish Fold.
Primul stadiu al bolii parodontale este apariția gingivitei. Netratată, infecția se poate răspândi în alveola dentară, ajungând și afectând structura osoasă, ceea ce provoacă pierderea dinților. În majoritatea situațiilor, debutul vizibil al unei boli parodontale îl putem observa în jurul vârstei de 4 ani, fie că este vorba de un cățel sau o pisică.
Principalele semne ale bolii paradontale
Unele dintre semne sunt șterse, fie că ele nu sunt vizibile și este nevoie de o radiografie, fie pentru că animalul tău știe foarte bine să le ascundă, obișnuindu-se în timp cu durerea până într-un punct în care observăm primele semne, mai exact:
- mirosul neplăcut din gură;
- consumul preponderent de hrană umedă;
- gingii roșii sau umflate;
- dificultate la mestecat sau refuzul de a mânca;
- pierderea dinților;
- salivare excesivă.
În stadiile avansate ale acestei patologii, dinții abia sunt fixați în alveola dentară, ei fiind susținuți, în foarte multe dintre situații, doar de către tartru. Netratată, afecțiunea poate ajunge în circuitul sangvin, afectând, astfel, organele interne, precum ficatul, inima sau rinichii.
Cum poți preveni boala parodontală la animalul tău de companie?
Boala parodontală la animalul de companie poate fi prevenită. Periajul dentar efectuat zilnic și detartrajul profilactic anual sunt două condiții importante în acest caz. Este esențial să îngrijești igiena orală a animalului tău de companie prin vizite regulate la medicul veterinar.
Pentru opțiuni și recomandări personalizate de tratament, te așteptăm la Arcadia Vet. Spitalul veterinar Arcadia Vet are program non-stop. Poți apela cu încredere oricând, zi sau noapte, pentru a primi asistență medicală imediată.