Câinii și pisicile pot suferi de numeroase afecțiuni dentare, iar factorii implicați în apariția acestor patologii sunt diverși. Cele mai întâlnite cauze sunt: predispoziția de rasă, alimentația deficitară, lipsa unei igiene orale și a unui periaj sau detartraj regulat.
Boala parodontală este cea mai cunoscută dintre afecțiuni. Ea începe de la inflamarea țesutului care susține dintele, determinând gingivita. Acest țesut se retrage treptat de pe dinte și îi expune rădăcina care, împreună cu suprapopularea de bacterii, poate cauza un abces la rădăcina dintelui, pierderea dinților și, în cazuri grave, infecții la nivelul mandibulei cu fracturi la nivelul acesteia.
Afecțiunile dentare pot cauza boli sistemice
Atunci când pisica sau câinele dezvoltă o patologie dentară, cantități foarte mari de bacterii se cantonează la nivelul gingiei și pe dinți, mai ales că mediul este perfect pentru dezvoltarea lor (umed, cu resturi alimentare, pH alcalin). Aceste bacterii pot intra foarte ușor în fluxul sangvin și pot ajunge în diferite organe, unde fac mari leziuni. Cele mai predispuse organe afectate din cauza dinților „stricați” sunt rinichii, inima, ficatul și tubul digestiv.
Inima
Numeroase studii vorbesc despre creșterea riscului de boli de inimă la câinii și pisicile cu patologii dentare. În cazul endocarditelor (inflamația interiorului inimii), s-au descoperit aceleași specii de bacterii implicate în această patologie, cu cele de la nivelul cavității orale infectate.
Rinichii și ficatul
Aceste două organe filtrează sângele, astfel că bacteriile din cavitatea orală pot ajunge foarte ușor la nivelul lor. Infecția sau inflamația de la nivelul rinichilor, cât și de la nivelul ficatului le modifică funcția și dau semne de infecție sistemică destul de rapid, ca de exemplu scăderea apetitului, febră, scădere în greutate.
Tubul digestiv
Majoritatea pacienților care au boală parodontală, tartru dentar și infecții dentare sunt recunoscuți ca fiind „sensibili la burtică”. Bacteriile din cavitatea bucală sunt ingerate permanent și determină tulburări gastro-intestinale și dismicrobism (creșterea numărului de bacterii „rele” în detrimentul bacteriilor „bune” pentru tubul digestiv).
Consecințele acestei afectări de la distanță a organelor din cauza dinților sunt grave de multe ori, dar cauza primară este foarte rar luată în calcul. În cele mai multe cazuri, extracțiile dentare și eliminarea infecției de la nivel bucal a adus îmbunătățiri majore în calitatea vieții pacientului și modificări semnificative în sensul ameliorării insuficiențelor de organ.
Cum putem preveni bolile sistemice cauzate de dinți?
Cea mai bună metodă de prevenire a bolilor sistemice cauzate de patologiile dentare este să prevenim și să tratăm orice patologie de la nivelul gurii. Gingivita poate fi descoperită și tratată la timp, printr-un efort comun între proprietar și medicul veterinar. Acasă se poate face periajul regulat al gurii, se pot administra suplimente, geluri sau soluții de pus în apa de băut. Toate ajută la menținerea sănătății orale.
Medicul veterinar te poate ajuta cu o consultație stomatologică, detartraj și periaj dentar, toate realizate sub anestezie generală. De asemenea, îți poate oferi sfaturi și te poate învăța cum să obișnuiești câinele sau pisica ta cu periuța de dinți sau cu alte manopere care sunt necesare pentru grija sănătății orale.
Nu uita! Dinții curați ai patrupedului tău asigură viață lungă și sănătatea întregului organism.