A venit sezonul cald, așa că au început și călătoriile în aer liber, la mare-mare depărtare de casă. Nu ai cu cine lăsa cățelușul sau chiar îți dorești să îl iei cu tine în vacanță? Evenimente neplăcute se pot întâmpla oriunde și e bine să fii pregătit, mai ales dacă locația aleasă pentru călătorie este departe de veterinarul sau casa ta. Iată câteva aspecte de care să ții cont înainte de călătorie:
Schema de prevenție
În primul rând, asigură-te că animăluțul tău este vaccinat și deparazitat la zi înainte de călătorie. Fă o vizită de check-up la clinică înainte și spune-i veterinarului în ce zonă veți călători. Poate va fi necesară o protecție suplimentară în schema lui de prevenție. În acest fel, îl vei putea proteja de anumite boli sau paraziți, care se găsesc peste tot în lume.
Pregătește „emoțional” puiul tău pentru drumul în sine
Dacă transportul spre destinație va fi cu mașina, asigură-te că blănosul tău este familiarizat cu aceasta. Fă plimbări scurte, arată-i că mașina e ok, recompensează-l mereu cu bunătăți delicioase de fiecare dată când pare relaxat în mașină. De asemenea, de mare ajutor sunt suplimentele sau spray-urile pe bază de feromoni, care îi pot asigura o stare de calm și bună dispoziție pe tot drumul. Aceste produse se pot achiziționa de la orice farmacie sau cabinet veterinar, fără prescripție medicală.
Pregătește mașina
Pentru a fi în siguranță, câinii trebuie transportați pe locurile din spate, cu hamul atașat la bancheta mașinii – pentru cei de talie mare, iar pentru câinii de talie mică există coșulețe speciale care se prind într-un punct fix de banchetă. Un câine liber în habitaclul mașinii se poate răni foarte ușor la orice frână mai bruscă sau viraj.
Bagajele câinelui
Pe lângă costumele de baie sau cortul dumneavoastră, o mică geantă trebuie să existe și pentru patrupedul tău. Din acest bagaj nu trebuie să lipsească: mâncarea uscată sau umedă, ținută în condiții corespunzătoare pentru a nu își pierde din calitate și din valori nutriționale, boluri pentru mâncare, recipient de apă, jucăriile preferate și coșulețul sau păturica preferată, un ham și o lesă de schimb.
Cel mai aproape centru veterinar
Înainte de a pleca în călătorie, caută cel mai aproape cabinet sau clinică veterinară de zona în care veți sta. Internetul este generos cu noi și ne poate oferi locații exacte în caz de urgențe.
Trusa de prim ajutor
Pentru situații neprevăzute și nedorite, trusa de prim ajutor trebuie să conțină următoarele:
- Carnetul de sănătate, pașaportul și istoricul medical al câinelui;
- O botniță;
- Pensetă de extras căpușele;
- Spray repelent anti-insecte;
- Un flacon de ser fiziologic pentru spălarea rănilor;
- O soluție dezinfectantă pentru plăgi, de tipul iod povidonei;
- Șervețele cu clorhexidină;
- Bandaje simple sterile și bandaje coezive;
- Un prosop curat;
- Termometru;
- Medicament anti-inflamator nesteroidian (pastilă sau sirop), de tipul meloxicamului;
- Medicament antihistaminic, în cazul unei reacții la înțepătura de insectă (Cetirizină, de ex. Celerg);
- Medicament antivomitiv, de tipul domperidonului (Motilium) sau metoclopramidului;
- Probiotice;
- Unguent cu antibiotic pentru plăgi;
- Unguent cicatrizant cu hidroxid de aluminiu;
- Cremă solară pentru animale.
Întrebă medicul veterinar despre trusa de mic ajutor. El te poate ajuta să o creezi, în funcție de necesitățile și particularitățile patrupedului tău. Vacanță plăcută cu mult soare, alături de familia ta, fără evenimente nedorite!