Căpușele sunt vectori de transmitere a mai multor boli atât pentru oameni, cât și pentru animalele de companie. În grădini și parcuri, ele sunt prezente tot anul, însă sunt mult mai active din martie până în octombrie. Printre cele mai des întâlnite boli transmise de căpușe, pe lângă Babesioză, se include Anaplasmoza.

Anaplasmoza canină: cauze

Anaplasmoza este o afecțiune cauzată de Anaplasma Phagocytophilum, un organism bacterian infecțios care se răspândește prin mușcătura unei anumite specii de căpușe. Bacteria intră în fluxul sanguin și trăiește în globulele albe ale animalului de companie, provocând inflamație în întregul corp.

Semnele clinice ale anaplasmozei, de regulă, apar după 1-2 săptămâni după ce câinele a fost mușcat și celulele din sânge au fost afectate.

Anaplasmoza canină: simptome

De regulă, câinii infectați sunt adesea asimptomatici, însă există câteva semne clinice comune care indică prezența infecției în organism, precum:

  • Febră;
  • Inapetență;
  • Deshidratare.

Semnele clinice mai puțin frecvente sunt: vărsături, diaree, tuse și dificultăți de respirație. Simptomele neurologice, cum ar fi convulsiile, sunt foarte rare.

Anaplasmoza canină: diagnostic

Anaplasmoza poate fi identificată de medicul veterinar prin intermediul testelor de sânge. Pentru un diagnostic complet, patrupedul tău va fi supus unui proces de screening care va cuprinde un examen fizic, analize de sânge, analize de urină și imagistică de diagnostic. În acest caz, poate fi efectuat și un test de anticorpi pentru a determina dacă animalul de companie este pozitiv la bacterii.

Anaplasmoza canină: prevenție

În timpul sezonului călduros, evitarea zonelor infestate cu căpușe și a zonelor împădurite sau cu iarbă înaltă sunt principalele măsuri de prevenție împotriva acestor bacterii. La acestea se mai adaugă:

  1. Utilizarea produselor antiparazitare: produsele pentru deparazitare pot preveni infestarea cu căpușe.
  2. Utilizarea produselor de control al căpușelor: utilizarea unor produse eficiente reprezintă o necesitate stringentă în lupta împotriva acestor paraziți.
  3. Examinarea animalului de companie după fiecare plimbare: examenul fizic făcut acasă poate fi primul pas în identificarea căpușelor prinse de corpul animalului de companie.
  4. Vizite regulate la medicul veterinar: depistarea precoce a semnelor clinice poate preveni dezvoltarea infecției transmise de căpușe.

Spitalul veterinar Arcadia Vet are program non-stop. Poți apela cu încredere oricând, zi sau noapte, pentru a primi asistență medicală pentru animalul tău.