Dimineața și seara ne spălăm dințișorii și ne menținem igiena orală spre binele nostru. Un obicei intrat deja în rutina zilnică, aproape că o facem fără să realizăm. Punem capul pe pernă, iar în fața noastră stă blănosul căruia îi miroase urât gura. Mai că i-ai băga și lui o periuță în guriță. Dar are 5 ani, nu a gustat niciodată pasta de dinți și nu știi de unde să începi.
La fel ca și în cazul oamenilor, animăluțele pot dezvolta probleme dentare. O să spuneți păi de unde, câini și pisici sunt de când lumea și nu ai văzut să le cadă dinții pe stradă. Da, adevărat. Dar acei câini și acele pisici „de când lumea” nu dormeau pe canapea și nu mâncau granule la pungă sau pliculeț cu sos. Odată cu domesticirea lor, câinii, pisicile și nu numai, au împrumutat din stilul nostru de viață atât dorința de a se relaxa în vârf de pat, cât și anumite patologii, împărțind același acoperiș, același aer, mâncare etc.
Primele semne de igienă orală precară sunt îngălbenirea dinților, gingiile roșii și inflamate, mirosul urât al gurii, refuzul hranei uscate până la refuzul complet al hranei. Câteva din aceste semne se pot întâlni și la juniori, la care dentiția se finalizează până în jurul vârstei de 7 luni. La aceștia putem observa gingiile roșii și ușor inflamate, durere, dorința de a ronțăi, toate din cauza erupției dentiției definitive. În unele cazuri pot rămâne câțiva dinți de lapte concomitent cu dentiția definitivă, fapt pentru care este recomandată o vizită la medicul veterinar în jurul acestei vârste, pentru prevenție și tratament.
Cum prevenim problemele dentare?
Periajul dentar este cel mai indicat pentru prevenirea formării plăcii bacteriene, a tartrului și, implicit, a afecțiunilor dentare care vin la pachet cu acestea. Obișnuirea animalului cu periuța (specială pentru el) se recomandă să se înceapă de la o vârsta mică. Însă, dacă acum ai aflat sau ai primit recomandarea de periaj dentar pentru patrupedul tău, nu este prea târziu. Cu puțină răbdare și recompensarea comportamentului pozitiv, cu pași mici, deschiderea gurii, ridicarea buzelor și așa mai departe, poți reuși în maxim două săptămâni de exerciții să obții o sesiune scurtă de periaj zilnic.
Vizitele la medicul veterinar și consultul stomatologic se recomandă a fi făcute o dată la 6 luni. Întreabă medicul veterinar ce produse sunt recomandate pentru curățarea orală cu ajutorul periuței. Pe piață există numeroase paste de dinți, cu diferite arome (ficat, pui, vanilie, mentă). Pentru pisici, de evitat este pasta cu aromă de mentă, deoarece mirosul este prea înțepător pentru ele. De asemenea, periuța de dinți trebuie să fie special creată pentru câini sau pisici și să aibă mărimea potrivită (S,M,L).
Pentru cei dintre voi care nu își imaginează că ar putea să se spele Rotweillerul zilnic pe dințișori, puteți opta pentru administrarea unui gel oral, la comisurile buzelor, de câteva ori pe zi. Sunt geluri sau spray-uri cu substanțe active menite să dezinfecteze și să curețe gingiile, prevenind apariția plăcii bacteriene. Aceste geluri pot fi o alternativă foarte bună, însă au efect și se pot folosi doar pe dințișorii care nu au deja tartru sau placă bacteriană. Dacă procesul de formare al tartrului este deja instalat, acesta poate fi îndepărtat doar prin intermediul unui detartraj realizat de medicul veterinar și abia apoi prevenit cu ajutorul unui gel oral.
Așadar, secretul pentru respirația proaspătă a animăluțului tău constă în controalele regulate la medicul veterinar și rutina zilnică de curățare prin periaj sau aplicații de geluri orale.