În calitatea noastră de părinți de cățel sau pisică, sunt multe aspecte ale sănătății animăluțului la care trebuie să fim atenți: deparazitări interne și externe regulate, vaccinul anual, controlul periodic stomatologic etc. Ca orice părinte responsabil, este bine să avem în vedere și sănătatea oculară. Ca și noi, oamenii, cățeii și pisicile suferă de iritații la nivelul ochilor sau de alte afecțiuni, precum conjunctivită, ochi uscat, cataractă, glaucom etc.
Oricare din aceste boli poate fi depistată timpuriu dacă acordăm o clipă de atenție și privim adânc în ochii patrupedului – fiind și o formă de interacțiune pe care o va aprecia. Ne va mulțumi zilnic cu multă iubire necondiționată.
Semnalele de alarmă
La ce să fim atenți, când vorbim de sănătatea oculară? Câteva semnale care ne atrag atenția că este ceva în neregulă cu ochii animăluțului ar fi:
- Clipitul des sau deschiderea incompletă a pleoapelor (ochi mijiți);
- Roșeată oculară;
- Lacrimi în exces;
- Orice secreție apărută la nivelul ochilor (secreție mucoasă, gălbuie sau verzuie);
- Pierderea transparenței ochiului (încețoșare);
- Lovirea de obiecte (care ar putea indica o scădere a acuității vizuale);
- Sensibilitate la lumină.
Dacă pisica sau cățelul tău prezintă unul din aceste simptome, este bine să programezi un consult oftalmologic la veterinarul tău. Printre cele mai frecvente motive de consultație oftalmologică la animalele de companie se numără: ulcerele corneene, cheratoconjunctivita sicca (ochiul uscat), uveitele, glaucomul, cataracta.
Indiferent de specia sau rasa animalului de companie, este de preferat să fii atent la ochii lui, care îți oferă numeroase indicii pentru un consult la medicul veterinar.
Pentru opțiuni particularizate de tratament, te așteptăm la Arcadia Vet!