Printre numeroasele bucurii pe care le aduce un nou membru patruped în viața noastră, se strecoară, din nefericire și dințișorii ascuțiți ai animalului nostru de companie. De cele mai multe ori, tindem să credem că mușcatul este un comportament determinat doar de creșterea dinților, dar acesta este de fapt și un comportament de socializare. Tendința generală este de a pedepsi și opri acest comportament, însă acest lucru este complet greșit.

Cheia stă în a crea o rutină zilnică de joacă care să includă alternative sănătoase de ros. Puii de câine învață cum să își limiteze forța mușcăturii prin joaca cu frații și mama lor, până la vârsta de 12 săptămâni. Așadar, dacă ai adoptat/cumpărat un câine înainte de această vârstă, este foarte posibil ca puiul tău să nu înțeleagă când trebuie să se oprească și de ce.

Iată câteva soluții pentru a ameliora acest comportament:

  1. Prevenția. Adoptă cățelușul după vârsta de 12 săptămâni pentru a fi sigur că a avut oportunitatea de a practica socializarea și mușcatul sănătos alături de mama și frații săi din cuib.
  2. Muniția. Creează o zonă de joacă plină cu jucării pentru dentiție, de diferite materiale, jucării alimentare (de tip Kong) etc. Supraveghează joaca și ai grijă să nu înghită bucăți din jucării.
  3. Reguli. Stabilește cu toți membrii familiei câteva reguli, ca de exemplu mușcatul nu va fi încurajat sub nicio formă, iar dacă puiul vrea să muște îi dăm la schimb o jucărie cu care să ne angajăm în joacă.
  4. Mesaj. Atunci când puii de câine se joacă între ei, dacă unul dintre frați îl mușcă pe celălalt prea tare, frățiorul mușcat va scheuna, va opri joaca și va pleca. Puiul mușcăcios va înțelege atunci că a mușcat prea tare și dacă va dori să continue joaca va trebuie să fie gentil. Așadar, dacă puiul de câine mușcă, va trebui sa încetăm imediat joaca și să plecăm de lângă el. De ajutor ar putea fi și o comandă scurtă precum „jos” sau „lasă”. O altă metodă de succes ar fi să spui „auch” cu voce tare imediat ce apare intenția de mușcat. Scopul este ca puiul să primească atenție doar atunci când acesta este calm și nu are intenție să muște.

Mușcatul permis

O alternativă distractivă care încurajează socializarea cu puiuțul de câine prin mușcat este joaca cu sfoara. Acest tip de joacă este o modalitate bună de a consuma energia puiului tău, de a petrece timp de calitate cu el și de a-i oferi o variantă acceptabilă de tras, ros și mușcat.

Recompense alimentare sănătoase pot fi folosite pentru a încuraja câinele să se oprească din mușcat. Alege cele mai sănătoase variante, recomandate de medicul veterinar. Nu uita! Dentiția câinelui se schimbă în jurul vârstei de 6 luni, iar în această perioadă dorința de ros poate fi mai mare și este bine să fii pregătit. Sfătuiește-te cu medicul veterinar despre orice problemă de comportament pe care o identifici la animalul tău de companie.