Tensiunea arterială este forța exercitată de sânge asupra pereților arterelor pe măsură ce este pompat de inimă. Este un indicator important al stării de sănătate la oameni, dar și la animalele de companie, în contextul în care patrupezii trăiesc în același mediu stresant ca și noi.
În medicina veterinară, tensiunea arterială ridicată, numită și hipertensiune, este o afecțiune tot mai des întâlnită la animalele de companie. La fel ca la oameni, tensiunea arterială ridicată indică semne ale unor probleme de sănătate.
Hipertensiunea arterială poate fi cauzată de mai mulți factori, printre care: factori de stres sau factori de mediu (hipertensiune situațională) și în asociere cu alte boli (hipertensiune secundară). De cele mai multe ori, hipertensiunea arterială derivă din alte boli, precum: probleme cu rinichii, bolile neurologice, bolile endocrine sau obezitatea.
Semne ale hipertensiunii arteriale la animalele de companie
Valorile normale ale tensiunii arteriale variază în funcție de specia și talia animalului de companie. În general, aceste valori sunt similare cu cele ale oamenilor – între 110 și 160 mmHg. Semnele care indică valorile mari ale tensiunii sunt
- comportament schimbat: neliniște, iritabilitate, somnolență, dezorientare;
- probleme de vedere: pupile dilatate, dezlipirea retinei, orbire bruscă;
- probleme renale: sete excesivă, urinare frecventă.
Incidența cea mai mare a sindromului de hipertensiune arterială atât primară, cât și secundară asociată altor patologii, este identificată la pisică, specie la care se recomandă screening de la vârsta de 7 ani.
Din cauza înaintării în vârstă, vasele de sânge devin mai puțin elastice și cu fiecare an adunat, tensiunea arterială crește fiziologic. Consecințele hipertensiunii cronice sunt reprezentate de manifestări clinice ale organelor afectate – creier, ochi, inimă și rinichi.
Cum se măsoară tensiunea arterială la animalele de companie?
Monitorizarea tensiunii este esențială pentru detectarea bolilor ascunse și pentru prevenirea complicațiilor, precum insuficiența renală, probleme de vedere și afecțiuni neurologice. Monitorizarea tensiunii arteriale la animăluțe se realizează cu aparate adaptate și specifice veterinare. Se folosesc două tehnici:
- oscilometrică: implică utilizarea unui dispozitiv electronic care măsoară oscilațiile din pereții arteriali. Pentru tehnica oscilometrică, valorile normale sunt cuprinse între 115-139 mmHg pentru tensiunea sistolică și 74-77 mmHg pentru tensiunea diastolică;
- Doppler: implică utilizarea unui dispozitiv Doppler pentru a detecta fluxul sanguin. Pentru tehnica Doppler, valorile normale sunt cuprinse între 118-162 mmHg.
Aceste două tehnici sunt similare cu tehnicile folosite la om. Deosebirea este că se înregistrează mai multe măsurători pentru a elimina efectul halatului alb – hipertensiune de stres în cabinet, numită și hipertensiune situațională. De regulă, efectul halatului alb poate crește tensiunea arterială cu 15-20 mmHg, dar poate atinge valori mult mai mari.
În funcție de valoarea tensiunii arteriale înregistrate, animalul de companie poate fi inclus într-o categorie de risc, mai exact:
- pacient cu risc minim: TA < 150 mmHg;
- pacient cu risc uşor: TA = 150 – 159 mmHg;
- pacient cu risc moderat: TA = 160 – 179 mmHg;
- pacient cu risc sever: TA > 180 mmHg.
În cele mai multe cazuri, hipertensiunea arterială este asimptomatică și nu poate fi identificată decât atunci când apar afecțiuni grave. De aceea, este recomandată vizita regulată la medicul veterinar pentru monitorizarea tensiunii arteriale prin măsurători repetate cel puțin lunar.
Cum poate fi prevenită hipertensiunea arterială?
Hipertensiunea arterială poate fi prevenită printr-o alimentație sănătoasă (dietă echilibrată), exerciții fizice regulate (pentru îmbunătățirea funcției cardiovasculare) și monitorizarea continuă a animalului prin vizite regulate la medicul veterinar (pentru depistarea timpurie a hipertensiunii sau a altor afecțiuni asociate).
Pentru opțiuni particularizate de tratament, te așteptăm la Arcadia Vet. Spitalul veterinar Arcadia Vet are un program non-stop. Poți apela cu încredere, zi sau noapte, pentru a primi asistență medicală oricând ai nevoie.