Se spune despre pisicile noastre de apartament că timpul lor este împărțit pe parcursul a 24 de ore în felul următor:

  • 50% din timpul lor este dedicat igienei corporale, spălatului și curățatului blăniței;
  • 6% din timp îl petrec uitându-se pe geam la păsărele și peisaje;
  • 8% din timp îl petrec cu alte animale din casă, dacă acestea există în preajma lor;
  • 1% din timpul pisicesc este oferit somnului;
  • 1% din timp se uită la tine cum stai pe telefon sau laptop;
  • 4% îl petrec cu mâncarea și băutul apei;
  • 7% îl petrec dormind în chiuveta din baie;
  • 5 % îl petrec jucându-se.

Acum, lăsând gluma la o parte, cât de importantă este joaca pentru felinele noastre? Pisicile sălbatice sunt active atât ziua, cât și noaptea, petrecându-și timpul vânând, stând la soare și marcând teritoriile sigure din jur ca fiind ale lor. Dar ce ne facem cu dragele noastre feline din apartament, care au la dispoziție 2-3 camere, toată viața lor? Când privim lucrurile așa, parcă joaca nu mai pare un lux, atunci când avem noi timp. Cu joaca nu e de joacă.

Majoritatea proprietarilor ne povestesc că pisicile lor nu par să fie atrase de joacă, dar de fapt ei au așteptări prea mari și se așteaptă ca momentul de joacă să fie foarte interactiv, pisica să alerge o oră întreagă, obosită și super entuziasmată de undița noastră fâlfâită în aer. De fapt, lucrurile stau altfel. Joaca poate însemna și acei ochi mari care stau la pândă după canapea când noi mișcăm un șoricel de jucărie.

Vânători iscusiți, pisicile folosesc joaca în natură chiar și atunci când vânează. Petrec ore în șir urmărind o vrăbiuță sau un șoricel, iar atunci când au reușit să prindă prada, niciodată nu o mănâncă imediat, ci se mai joacă câteva minute, cu mare entuziasm. Deci, orice pisică se joacă, e scris în ADN-ul ei! Trebuie doar să știi cum să te joci cu ea și ce jucării preferă pisica ta. O pisică supraponderală, cu diabet, poate doar se va uita insistent cum miști o undiță, dar chiar și asta poate însemna joacă și stimulare mentală.

Tipuri de jucării:

  1. Jucării interactive – de partea cealaltă ești atașat tu.

Undițe de tot felul, cu moțocei, șoricei sau pene sunt jucării care imită o mică pradă. O miști în aer și pisica se transformă în cel mai neînfricat prădător de pe planetă. Aceste jucării sunt un must-have din casa ta.

  1. Jucării statice – mingi sau șoricei cu care se poate juca pisicuța ta.

Felina ta va arunca aceste jucării în aer și va sări după ele. Sunt acele jucării pe care le găsești sub canapea atunci când faci curățenia de Paști.

  1. Jucării cu baterii – jucăriile pentru oameni leneși.

O undiță cu senzor care se mișcă atunci când pisica trece pe lângă, un șoricel care face zgomot și merge prin casă. O problemă cu aceste jucării este că au mișcări foarte predictibile, iar pisica ta se va plictisi foarte rapid de ele. Nu va mai avea ce vâna.

  1. Laserul – sunt păreri controversate în legătură cu această jucărie.

Este cea mai comodă dintre toate. Stai pe canapea și apeși doar un buton. Iubită de proprietari, urâtă de pisici. De ce? Pentru că imită o pradă care nu poate fi prinsă niciodată. Laserul îl poți folosi ca să „pornești motorul”, la început jocului, pentru a stârni curiozitatea pisicii și apoi poți trece la undiță.

Cum să te joci cu pisica ta?

Joaca este o activitate dedicată. Ultimul lucru pe care ni-l dorim atunci când te joci cu felina ta este să stai cu telefonul într-o mână, dând scroll pe rețelele de socializare și cu cealaltă mână să miști alene o undiță. Ca să captezi atenția pisicii tale și să te bucuri de beneficiile pe care le are joaca asupra ei, trebuie să urmezi câțiva pași.

În primul rând, mișcarea undiței trebuie să fie foarte rapidă, să imite o pasăre adevărată. Nu-ți face griji! Pisica ta va ști diferența, dar va intra cu plăcere în joc. Fii pasărea! În momentul în care pisica ta a devenit interesată de pasăre și sare să o prindă, nu o lăsa. Las-o să fiarbă, mișcă pasărea rapid din nou, las-o pe jos, fă mișcările rapide și imprevizibile. Pisica ta sigur va intra în warrior mode. De fiecare dată când o va prinde, fă-o să zboare din nou. Repetă mișcările până când felina ta a obosit și apoi ia-o de la capăt. Fiecare sesiune de joacă trebuie urmată de mâncare sau de treat-uri delicioase, pentru că după ce am muncit, mâncăm captura, nu? Încă un mic secret: după joacă ascunde undița, altfel se va plictisi de ea și nu te va mai crede pe cuvânt data viitoare când faci pe pasărea.

Beneficiile de care se bucură pisica ta atunci când te joci cu ea sunt nenumărate, de la stimularea mentală, la combaterea stresului și a plictiselii. Dacă dedici măcar 10-20 de minute de joacă pe zi pisicii tale, poți preveni multe din problemele de comportament și de sănătate la care sunt predispuse felinele noastre, probleme care, de cele mai multe ori, apar din cauza stresului. Este foarte stresant pentru o felină să nu aibă posibilitatea să fie felină în mediul în care trăiește: să vâneze, să pândească, să facă mișcare, să sară și să se joace.

Tu cum te joci cu pisica ta? Știi ce jucărie preferă?

sursa: Total cat MOJO – Jackson Galaxy