Lola, o cățelușă Schnauzer de 12 ani, a fost adusă la spitalul veterinar Arcadia Vet în luna mai, prezentând simptome de apatie de câteva zile, tremur și lipsă de apetit. După un consult clinic și o ecografie abdominală, medicii veterinari au descoperit o formațiune în abdomen, care a necesitat investigații suplimentare și un consult oncologic.

Carcinom hepatocelular, identificat la o cățelușă de 12 ani

Tratamentul inițial s-a concentrat pe gestionarea durerii și corectarea dezechilibrelor, în special a celor hepatice. Medicii veterinari au efectuat o puncție ecoghidată pentru prelevarea probelor citologice. Examenul citologic a indicat posibilitatea de apariție a unei neoplazii hepato-biliare, astfel că s-a decis efectuarea unei laparotomii exploratorii, un tip de intervenție chirurgicală abdominală deschisă.

În timpul intervenției, s-a constatat că tumora nu putea fi abordată și excizată fără riscuri, motiv pentru care s-a optat pentru o biopsie. Analiza anatomopatologică a confirmat diagnosticul de carcinom hepatocelular. Carcinomul hepatocelular este o formă de cancer hepatic primar care afectează ficatul, fiind cea mai comună tumoare malignă hepatică identificată la mai multe specii de animale.

Proprietarii au ales îngrijirea paliativă, concentrându-se pe gestionarea durerii, susținerea funcției hepatice și monitorizarea periodică pentru ajustarea tratamentului. În cazul Lolei, niciuna dintre cele două opțiuni terapeutice pentru carcinom hepatocelular — chirurgicală sau medicamentoasă — nu a fost posibilă, însă gestionarea adecvată a durerii a îmbunătățit semnificativ calitatea vieții ei, permițându-i să ducă o viață normală câteva luni după diagnostic.

În cazul patologiilor oncologice, pe lângă diagnostic, încrederea și sprijinul proprietarilor sunt esențiale pentru gestionarea acestor situații. Viața animalului de companie poate fi îmbunătățită chiar și prin metode paliative. Nu doar diagnosticul este esențial, dar și gestionarea durerii. Chiar și atunci când tratamentul nu este posibil, există multe alte modalități de a asigura o bună calitate a vieții pentru animal.

Diagnosticul oncologic este dificil de acceptat, însă medicii veterinari de la Arcadia Vet sunt pregătiți să ofere sprijin și să propună cele mai bune soluții, în această perioadă dificilă.

Nu uita: Spitalul veterinar Arcadia Vet are program non-stop. Poți apela cu încredere oricând, zi sau noapte, pentru a primi asistență medicală de urgență pentru animalul tău.