Epifora, cunoscută și sub denumirea de lăcrimare excesivă, este o afecțiune frecvent întâlnită la animalele de companie. Aceasta reprezintă o lăcrimare constantă, care duce în timp la pigmentarea părului din zona perioculară, apariția blefaritelor și a dermatitelor perioculare.

Atât câinii, cât și pisicile au glande lacrimogene în jurul ochilor care produc un film lacrimal, foarte important pentru protecția suprafeței globului ocular. Atunci când animalul de companie clipește, filmul lacrimal este împins pe suprafața ochiului, iar lacrimile în exces se scurg printr-un canal nazolacrimal. În cazul în care acest sistem este dezechilibrat, se produce lăcrimarea excesivă.

Care sunt cauzele apariției epiforei la animalele de companie?

Epifora la animalele de companie sau drenajul inadecvat al filmului lacrimal de la nivelul ochilor poate apărea, de cele mai multe ori, din cauza canalelor lacrimale blocate. Lacrimile sunt drenate prin anumite canale speciale, însă dacă acestea sunt blocate sau nu funcționează corect, lacrimile se pot acumula în jurul ochilor.

Producția excesivă de lacrimi derivă de la iritația oculară, care poate fi cauzată de factorii iritativi (polen, praf, mucegai și substanțe chimice), traume sau leziuni la nivelul ochilor, alergii, ulcere corneene și alte probleme comune de sănătate. Lăcrimarea excesivă mai poate fi cauzată de alți factori, printre care:

  • afecțiuni la nivelul sistemului nazolacrimal;
  • conformația animalului (rasele brahicefalice sunt mai predispuse la scurgeri oculare din cauza structurii faciale și a canalelor lacrimale mai scurte și mai înguste);
  • keratoconjunctivita sicca sau boala ochiului uscat;
  • conjunctivite, însoțite de roșeață și secreții;
  • entropion sau ectropion (la câinii brahicefalici, epifora apare din cauza firelor de păr de pe pleoapa superioară sau inferioară care irită ochiul);
  • glaucom (presiuni mari în interiorul ochiului).

Care sunt semnele clinice ale epiforei la animalele de companie?

De cele mai multe ori, epifora la animalele de companie se manifestă prin:

  • lăcrimare continuă (animalele vor avea ochii umezi în mod constant);
  • piele umedă în jurul ochilor;
  • pete sub ochi (lacrimile pot colora blana în jurul ochilor în nuanțe de maroniu și roz);
  • iritație sau inflamare a pielii în jurul ochilor (din cauza umidității constante);
  • secreții apoase;
  • schimbări în aspectul ochiului;
  • clipire excesivă pentru o perioadă mai lungă de timp.

Din cauza umidității constante, în unele situații, pot apărea cruste la nivelul pielii.

Cum putem diagnostica epifora la animalele de companie?

Un pas important în stabilirea diagnosticului este identificarea cauzei care declanșează producția excesivă de lacrimi, printr-o examinare a canalelor lacrimale și a țesuturilor din apropriere. De asemenea, poate fi efectuat și testul cu fluoresceină în ochi pentru a evalua drenarea lacrimilor. În cazul în care sistemul de drenare funcționează în mod normal, fluoresceina aplicată în ochi va putea fi observată în nas după câteva minute. În funcție de rezultatele examinării, pot fi recomandate și alte teste oftalmologice specifice.

În funcție de cauza apariției epiforei, această afecțiune poate fi tratată prin mai multe modalități. De exemplu, acumularea excesivă a lacrimilor poate fi înlăturată prin curățarea regulată a zonei cu soluții speciale. Dacă epifora a apărut din cauza unei infecții, recomandat este tratamentul cu picături sau unguente antibiotice. În cazul unei obstrucții, poate fi indicată chiar o intervenție chirurgicală.

Cum putem preveni lăcrimarea excesivă?

Pentru a preveni apariția epiforei, este nevoie de o atenție constantă și o îngrijire adecvată. Este important să îngrijești ochii animalului tău de companie prin curățarea regulată a acestora și monitorizarea continuă pentru orice semne de iritație sau infecție.

O vizită de urgență la medicul veterinar este indicată în cazul în care observi la animalul tău de companie probleme de vedere, contracții ale ochiului, scurgere galbenă sau verde din ochi. Epifora poate fi considerată o problemă minoră, însă dacă nu este tratată la timp, poate produce disconfort și poate pune viața animăluțului tău în pericol.

Arcadia Vet are program non-stop. Poți apela cu încredere oricând, zi sau noapte pentru a primi asistență medicală urgentă pentru animalul tău. Sună la 0232 923 pentru programare!

Programează o vizită

Citește și Alte Articole