Perioada Crăciunului aduce multă bucurie și entuziasm în casele noastre, iar masa îmbelșugată este adesea un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a împărtăși bucuria acestei sărbători.

Și cum animăluțele noastre iau parte la aceste momente speciale, fiind adevărați membri ai familiei, este important să ne amintim că și acestea merită să beneficieze de o atenție specială în timpul sărbătorilor. Iată care sunt recomandările noastre pentru această perioadă și ce alimente sunt sigure și potrivite pentru a fi oferite animaluțului tău de la masa de Crăciun.

Care sunt alimentele permise pentru patruped?

 • Carne de pui gătită simplu în cantități mici. O bucată mică de carne de pui gătită fără arome artificiale, fără sare, piper sau alte condimente poate fi oferită animaluțului tău. Asigură-te că este gătită bine prin fierbere și nu conține oase, piele sau grăsime în exces.
 • Legume fierte sau crude. Unele legume precum morcovii, dovleacul și broccoli pot fi oferite animăluțului tău. Înainte de a-i oferi, asigură-te că sunt tăiate în bucăți mici și ușor digerabile.
 • Cartofi dulci. Cartofii dulci gătiți reprezintă o opțiune bogată în fibre și vitamine pentru animaluțul tău.
 • Porții mici de fructe. Fructe precum merele, perele sau afinele, fără semințe sau sâmburi, pot fi oferite ca gustare.
 • Orez fiert. O cantitate mică de orez fiert, fără sare, piper sau alte condimente, poate fi o opțiune blândă și ușor digerabilă pentru animăluțul tău.

Alimentele nepermise care pot determina tulburări digestive

Alimentele prea grase sau condimentate pot provoca indigestie, diaree sau alte probleme gastrointestinale. Pentru a evita aceste probleme iată ce să eviți:

 • Alimente prăjite sau picante. Alimentele prăjite sau picante pot irita stomacul animăluțului și pot provoca probleme digestive.
 • Ceapă și usturoi. Ceapa și usturoiul conțin substanțe chimice numite disulfide și sulfoxizi care pot fi toxice pentru câini și pisici. Aceste substanțe pot distruge celulele roșii din sânge, provocând anemie hemolitică, o afecțiune în care organismul nu poate produce suficiente celule roșii sănătoase.
 • Maioneza. Nu este recomandată nici pentru noi în cantități foarte mari, așadar patrupedul tău se poate lipsi de acest aliment gras.
 • Alcool. Alcoolul este toxic pentru animalele de companie și poate avea efecte grave asupra sănătății lor.
 • Dulciuri și ciocolată. Ciocolata conține teobromină, o substanță toxică pentru câini și pisici. Evită să oferi dulciuri sau produse de patiserie care conțin ciocolată.
 • Oase de orice fel. Oasele pot provoca probleme grave, cum ar fi perforarea intestinului sau blocaje intestinale, cu potențial fatal pentru animăluțul tău.
 • Mâncare bogată în grăsimi. Alimentele bogate în grăsimi pot provoca probleme digestive sau chiar pancreatită.

Animalele de companie au nevoi nutriționale specifice care pot fi diferite de ale noastre. Un regim alimentar adecvat pentru oameni poate să nu ofere toate substanțele nutritive de care un animal are nevoie, ba chiar, din cauza ultraprocesării, a condimentelor și a sării în exces să le afecteze pe termen lung sănătatea.

Tips and tricks pentru a evita hrănitul de la masă

 • Asigură-te că animăluțul tău este cu burtica plină înainte de masa familiei. De ce? S-a demonstrat că mila stăpânului scade direct proporțional cu gradul de plenitudine al stomăcelului animăluțului.
 • Scoate-l din camera în care serviți masa de sărbătoare. Sună nemilos, dar patrupedul tău va înțelege că este spre binele lui.

În timp ce este tentant să împărtășim bucuria mesei de Crăciun cu animăluțul nostru de companie, este esențial să fim conștienți de consecințe. O atenție specială și grija în alegerea hranei pot asigura un Crăciun fericit și sănătos pentru toți membrii familiei, inclusiv pentru cei cu blăniță.

Dacă dorești să afli mai multe despre alimentația sănătoasă a animăluțului tău sau dacă acesta a dezvoltat tulburări digestive în această perioadă sună la 0232 923 și programează o vizită la Arcadia Vet.

Programează o vizită

Citește și Alte Articole