Noaptea de Revelion este un motiv de bucurie și de sărbătoare pentru noi toți. A mai trecut un an, cu bune și cu rele, iar schimbarea ne aduce noi perspective încă de la miezul nopții.

Pentru prietenii noștri necuvântători însă, artificiile și zgomotul care însoțesc această frumoasă noapte pot fi cauze de stres și de anxietate. Vă oferim câteva sfaturi esențiale pentru ca această noapte să treacă mai ușor pentru animăluțe, ajutându-le să facă față cu brio acestei nopți gălăgioase.

1. Crează-i un loc sigur de refugiu

Noaptea dintre ani este noaptea în care se pierd cele mai multe animăluțe. Zgomotele puternice cauzate de artificii le bulversează, iar frica extremă le determină să fugă în căutarea unui loc sigur. Pentru a diminua stresul animalului tău, asigură-i un loc sigur în casă unde să se poată retrage sau, dacă stă afară, asigură-te că nu are posibilitatea să fugă. De asemenea, o cușcă confortabilă sau o cameră mai izolată, echipată cu jucării și pături, poate oferi un refugiu foarte bun.

2. Desensibilizează animăluțul

Crează un playlist cu sunete de artificii și expune patrupedul la aceste zgomote treptat, cu ceva timp înainte de noaptea dintre ani. Desensibilizează animalul la zgomotele puternice, prin jocuri care să îi capteze atenția, cu recompense diverse, în timp ce crești treptat sonorul sunetelor înregistrate ale artificiilor. Această abordare graduală îl va ajuta să se obișnuiască cu zgomotul puternic.

3. Exerciții fizice pe timpul zilei de 31 decembrie

Asigură-te că animăluțul tău are parte de o sesiune de exerciții fizice în timpul zilei de Revelion. Ieși cu el la o plimbare lungă sau la alergat. Un câine obosit este mai puțin susceptibil să fie afectat de zgomotele puternice și va fi mai predispus să doarmă. Dacă ai o pisică, joacă-te activ cu câteva ore înainte de miezul nopții.

4. Identificare și înregistrare

Verifică din nou dacă animalul tău are microcip și că toate informațiile tale de contact sunt actualizate. De ajutor pot fi si Air tag-urile sau medalioanele cu GPS aplicate înainte de miezul nopții, mai ales când e vorba despre pisici, pentru care nu există momentan o bază de date în România. În cazul unui moment de panică în care animăluțul tău fuge de acasă, șansele de a-l găsi sunt mai mari dacă este identificat corect.

Microciparea și înregistrarea în Registrul de evidență al câinilor cu stăpân se realizează de către medicul veterinar.

5. Ferestre închise și muzică ambientală

Dacă animăluțul tău stă în casă, închide toate ferestrele și pune o muzică ambientală pentru a acoperi zgomotele și gălăgia de afară. Există playlist-uri special create pentru câini și pisici.

6. Produse calmante

Există suplimente alimentare, spray-uri și difuzoare pe bază de feromoni, disponibile în comerț, care pot contribui la reducerea stresului la animale. Consultă medicul veterinar înainte de a utiliza astfel de produse.

7. Atitudine calmă și încurajare pozitivă

Menține o atitudine calmă și liniștită. Animalele de companie reacționează la stările emoționale ale stăpânilor lor, așa că încearcă să fii o sursă de confort pentru ele. Încurajează comportamentul calm cu recompense și gesturi afectuoase.

8. Consultație veterinară în avans

Dacă animaluțul tău prezintă anxietate severă care se manifestă prin respirație accelerată sau neliniște, ia în considerare consultarea unui medic veterinar. Există opțiuni, cum ar fi medicația anxiolitică, adaptată speciei și greutății, care poate ajuta în gestionarea acestei nopți zgomotoase.

Prin adoptarea acestor măsuri simple, animăluțul tău poate beneficia de o noapte dintre ani cât mai liniștită și confortabilă.

Dacă ai întrebări sau ai nevoie de sfaturi, poți apela oricând la medicii Arcadia Vet.

Programează o vizită

Citește și Alte Articole