Încheiem luna dedicată stomatologiei veterinare cu o serie de curiozități și informații despre gurițele celor mai dragi patrupezi ai noștri, câinii și pisicile. Sunt diferiți de noi și nu prea, cam asta e concluzia pe care ne permitem să o tragem. Majoritatea patologiilor dentare sunt foarte asemănătoare cu cele de la om și au parte de același tratament.

1. Câinii și pisicile au atât dinți de lapte, cât și dinți permanenți

Exact ca și la om, pisicuțele și cățelușii își schimbă dentiția de lapte cu una mai rezistentă și permanentă. Acest proces se finalizează în jurul vârstei de 6-7 luni de viață.

2. Câinii au 42 de dinți și pisicile au 30

Câinii au 4 canini, 12 incisivi, 16 premolari și 10 molari. Pisicile au 4 canini, 12 incisivi, 10 premolari și 4 molari.

3. Boala parodontală este cea mai frecventă afecțiune de la nivelul gurii pentru ambele specii

Inflamarea gingiei și decolarea ei, împreună cu toate consecințele ulterioare, duc la pierderea dinților și infecții dureroase.

4. Cariile sunt foarte rare la câini, dar extrem de frecvente la pisici

Cariile pisicilor nu sunt chiar ca cele de la om și sunt întotdeauna însoțite de boala parodontală și simptome precum respirație urât mirositoare, sângerări ale gingiei, gestul ducerii unei lăbuțe la botic în timpul mesei și multe altele.

5. Menținerea unei igiene dentare poate prelungi viața animalului cu până la 4 ani

Da, ați citit bine. Periajul dentar, produsele de îngrjire orală și vizitele la medicul veterinar asigură sănătatea orală și, implicit, a întregului organism.

6. Gura sănătoasă a unui câine nu este mai murdară decât cea a unui om

Dacă în dieta câinelui nu este introdusă carnea crudă și gura câinelui este sănătoasă, nici nu miroase urât și nici nu este mai murdară decât gura unui om.

7. Rasele de câini de talie mică sunt cele mai predispuse la afecțiuni dentare

De ce? Din cauza reproducerii necontrolate, capul s-a micșorat cu fiecare exemplar nou-născut, dar dinții au rămas la fel de mari și nu mai este suficient loc pentru ei în cavitatea bucală.

8. Majoritatea pisicilor sau câinilor nu se vor opri din mâncat chiar dacă au o problemă dentară

Acesta este și motivul pentru care refuzul hranei, de multe ori, nu face parte din tabloul simptomatic general al unui pacient cu afecțiuni sau infecții dentare.

9. Strănutul sau secrețiile nazale pot fi un semn al unei infecții la nivelul dinților

Năsucul lor este cel mai aproape de sursa infecției, astfel că sinusurile și cavitățile nazele pot avea si ele de suferit în cazul unei probleme dentare.

10. Aproximativ 80 % dintre câini și pisici dezvoltă o formă de boală dentară până la vârsta de 3 ani

Află la timp despre ele și prelungește-i viața patrupedului tău drag, printr-un consult la medicul veterinar!

Pentru opțiuni particularizate de tratament, te așteptăm la Arcadia Vet!