Din grupul alergiilor sezoniere la animale fac parte dermatita atopică sezonieră și reacția de hipersensibilitate la înțepătura de purici. Ambele boli sunt întâlnite mai frecvent odată cu venirea primăverii, până toamna târziu.

Dermatita atopică este o boală a pielii sau o alergie care se transmite genetic, adică se moștenește de la părinți, însă debutul și manifestările depind și de alți numeroși factori.

Cățeii pot manifesta semne ale bolii începând cu vârsta de 4 luni, până la vârsta de 3 ani. Debutul dermatitei atopice după această vârstă, este puțin probabil, acesta fiind și unul din criteriile de diagnostic al bolii.

Din cauza unor defecte apărute la nivelul pielii, alergenii din mediu, respectiv aeroalergenii, pătrund în interior, sistemul imun reacționează, se eliberează substanțe iritante și apare o inflamație pe care câinele o percepe ca pe o senzație puternică de mâncărime, care în cazul dermatitei atopice se manifestă cel mai frecvent prin lins.

Și pisicile pot manifesta această boală, însă este mult mai rar întâlnită.

Alergenii implicați sunt polenurile eliberate în sezonul călduros de primavară devreme, până toamna târziu.

La noi în țară luăm în considerare următoarele categorii de alergeni:

  • polenurile de copaci (mesteacăn, alun, arin),
  • polenurile de graminee (iarba câinelui, raigras, flocoșică, timoftică, secară, păiuș),
  • polenurile de buruieni (urzică, patlagină, păpădie, ambrozie, pelinariță).

Diagnosticul dermatitei atopice se va face după excluderea altor boli alergice sau parazitare, care se manifestă prin prurit și este un diagnostic clinic, ceea ce înseamnă că nu avem un test sau o analiză care să ne ajute în a stabili acest diagnostic.

Pasul următor în diagnosticare este testarea intradermică, adică inocularea alergenilor direct în piele și/sau serologică, prin testarea sângelui (mai ales la pisici) pentru a afla la ce polenuri este sensibil animalul și a stabili cea mai eficientă schemă de tratament. Află în acest articol despre testarea intradermică.

Reacția de hipersensibilitate la înțepătura de purici este foarte frecvent întâlnită la pisică, fiind pe primul loc când vorbim despre alergii la pisici. Se întâlnește de asemenea foarte frecvent și la câine.

Această alergie este declanșată în momentul în care puricele pișcă și inoculează saliva în interiorul dermului.

Acestă patologie este considerată sezonieră, datorită condițiilor de temperatură și umiditate din sezoanele călduroase, care favorizează înmulțirea puricilor.

Totuși, schimbările climatice din ultimii ani fac posibilă diagnosticarea acestei afecțiuni tot timpul anului. De aceea este necesar să acordăm o atenție deosebită deparazitării externe în momentul în care ne confruntăm cu o boală alergică pruriginoasă și începem un protocol pentru a diagnostica aceste alergii.

La Arcadia Vet animăluțul tău poate primi un diagnostic și un consult dermatologic, inclusiv testare intradermică.