Îți dorești să adopți o pisică nevăzătoare sau ai deja una acasă? Iată cum poți avea grijă de ea.
Din păcate, sunt multe pisici care își pierd șansa unei adopții sau sunt abandonate de stăpâni, din cauza dizabilității lor, mai exact pierderea vederii.
Dintre cauzele cele mai frecvente pentru care pisicile își pot pierde văzul se numără:
- la o vârstă foarte mică, din cauza unei viroze numite Herpesvirus felin;
- la bătrânețe, consecință a creșterii presiunii arteriale și dezlipirea bruscă a retinei, în diabet sau boli ale tiroidei;
- Tumori, leziuni ce duc la glaucom sau creșterea presiunii intraoculare;
- Cataractă;
- Degenerare retiniană, cauzată de carențe alimentare, infecții.
Chiar dacă și-au pierdut văzul, majoritatea pisicilor se descurcă foarte bine și pot trăi o viață fericită și activă, bazându-se pe celelalte simțuri. Dacă ai grijă de o pisică nevăzătoare sau te gândești să adopți una în viitorul apropiat, iată câteva sfaturi de care să ții cont, pentru a le oferi o viață cât se poate de normală:
- Va trebui să o ții doar în casă. Lumea de afară poate fi foarte năucitoare și un pic prea mult pentru o pisică oarbă, așa că recomandarea este să o ții doar în casă. În mediul exterior sunt foarte mulți stimuli și pericole la care pisica ta ar putea să nu facă față. Și așa cum știm deja, orice pisică se joacă, deci va trebui să te asiguri că vei combate plictiseala cu ajutorul jucăriilor și o vei ajuta să se mențină activă (vezi articolul aici). În privința jucatului, nimic nu este diferit față de o pisică care vede, se va baza oricum pe alte arme – miros, auz.
- Încurajează pisica să se descurce singură prin casă, evitând să o cari în brațe. Glandele din lăbuțele ei vor imprima o urmă pe oriunde merge, lăsând un miros familiar spre toate resursele de care are nevoie. Va ști exact unde este situată mâncarea, litiera sau pătuțul ei și se va simți în siguranță în tot arealul pe care îl folosește.
- Asigură-te că o strigi și îți semnalezi prezența atunci când vrei să o mângâi sau să te joci, înainte să te apropii de ea. Ajut-o să te găsească în casă, vorbindu-i în permanență, până ajunge în dreptul tău. Pisicile care nu văd se pot speria foarte ușor dacă te apropii de ele brusc și le atingi.
- Păstrează lucrurile în același loc în casă. O pisică nevăzătoare se adaptează foarte ușor la mediul în care trăiește. Ea își va folosi mustățile, mirosul și auzul pentru a desena harta spațiului în care locuiește. Ca să se simtă în siguranță, mobila, litiera, jucăriile și spațiile folosite de ea trebuie să arate la fel și să fie în același loc în fiecare zi. Evită mutarea lor pentru ca pisica ta să ajungă cu ușurință și încredere acolo unde are nevoie. De asemenea, se recomandă să ții cât mai libere și fără obstacole camerele din casa ta.
- Fă-i vizite regulate veterinarului.
Mergi cu pisica ta la controale regulate, indiferent de vârstă. Multe dintre cauzele orbirii necesită investigații amănunțite și tratamente adecvate.
Să trăiești cu o pisică oarbă este foarte ușor. Pisica ta va necesita un minim de atenție în plus, dar satisfacția că ai reușit să oferi o viață normală și plină de iubire unui suflețel cu dizabilități este imensă. Dacă pisica ta a orbit recent și nu vrei să renunți sau te gândești să adopți una, felicitări! Te așteaptă clipe de recunoștință maximă!