A venit sezonul în care călătoriile sunt pe buzele tuturor, iar vara aceasta te-ai gândit să iei cu tine și câinele în vacanță. Dacă te gândești să pleci cu mașina, iată câteva trucuri de care să ții cont pentru a minimiza stresul și pentru a crea o experiență plăcută pentru întreaga familie și pentru câinele tău.

    1. Actualizează datele câinelui

Înainte de a pleca la drum asigură-te că datele din Registul de evidență a câinilor cu stăpân sunt corecte, cum ar fi adresa ta completă, numărul tău de telefon și adresa de e-mail. Poți face la medicul veterinar și tot el le poate actualiza, în caz că s-au schimbat.

Datele din acest registru online sunt cele asociate cu numărul de microcip de pe câinele tău. Microcipul este primul lucru care se caută la un cățel pierdut, asta dacă nu are pandantiv cu numele și numărul tău de telefon. Dacă patrupedul tău are și pandantiv la gât cu datele tale de contact, atunci verifică ca acestea să fie corecte și de actualitate.

    2. Ia cu tine carnetul de sănătate

Atunci când ești pe drum și câinele tău se poate îmbolnăvi, ia carnetul de sănătate cu tine, deoarece acolo ai evidența vaccinărilor și deparazitărilor, necesare pentru medicul veterinar care îl va consulta. De asemenea, dacă dorești să călătorești în afara țării ai nevoie de pașaport. În funcție de țară, sunt necesare anumite condiții pentru a traversa granița. Pe site-ul petravel.com găsești toate informațiile de care ai nevoie, specifice fiecărei țări.

Ca și regulă generală, pentru ca animalul să poate trece granița trebuie să aibă următoarele:

  • să aibă peste 3 luni de viațăț
  • să fie vaccinat antirabic cu minim 21 de zile înainte de călătorieț
  • să fie microcipat și înregistrat în RECSț
  • să fie deparazitat extern și intern cu 24 ore înainte de călătorieț
  • să fie consultat de un medic veterinar înainte de călătorie, pentru a certifica faptul că este sănătos pentru a călători.

    3. Pregătește-i locul în mașină 

Pentru a face călătoria cât mai confortabilă, trebuie să îi asiguri câinelui tău un loc special dedicat lui, în care să îi pui un pătuț, o păturică sau chiar o saltea de spumă. Pentru câinii de talie mică există scaun de mașină, iar pentru cei de talie mare există protecții de banchetă, din materiale impermeabile și ușor de curățat. Nu este recomandată călătoria cu câinele în brațe (câini de talie mică) și nu uita să îl asiguri cu o lesă, pentru a evita accidentele, exact așa cum pui centura de siguranță unui copil.

Dacă puiul tău are rău de mașină, există două soluții:

  • urcă-l în mașină cu stomăcelul gol (pentru călătorii scurte, de câteva ore);
  • cere medicului veterinar o rețetă pentru un antivomitiv.

În mașină, câinele trebuie să aibă acces permanent la apă, jucăriile lui preferate, iar ambientul va trebui să fie cât se poate de relaxat, asemănător cu cel de acasă.

    4. Oprește mașina și scoate câinele la plimbare din două în două ore

Pentru călătoriile lungi se recomandă staționările din două în două ore, timp în care să plimbi câinele în parcare pentru a se dezmorți, mânca sau pentru nevoile fiziologice. Nu uita să strângi fecalele câinelui tău.

    5. Nu lăsa niciodată câinele singur în mașină, mai ales dacă vremea este caniculară

Dacă îți dorești o pauză mai lungă și vrei să părăsești mașina, niciodată nu lăsa câinele nesupravegheat în ea. Pe vreme caniculară, în mașina închisă și neventilată temperaturile depășesc 50 de grade, temperaturi incompatibile cu viața.

    6. Asigură-te că locația pe care urmează să o vizitezi este prietenoasă cu animalele

Înainte de a face itinerariul pentru călătorie, asigură-te că toate locațiile în care vrei să ajungi sunt pet friendly. Nu există nimic mai neplăcut decât să mergi 4 ore până la o locație, ca să ajungi acolo și să observi că nu ai acces cu animalul de companie.

    7. Pregătește o trusă în caz de urgență

Ca să fii pregătit pentru orice situație neprevăzută, ia de acasă o trusă medicală de urgență, care să conțină toate cele necesare în caz că puiul tău pățește ceva pe drum. Ce conține trusa? Avem un articol dedicat acestui subiect, pe care îl puteți citi aici

Vacanță plăcută!